Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.07.2019

Onnen maa

Kaikki tietävät Markku Pölösen leffan Onnen maa, mutta kuka tietää, että se tarina menee nyt Tirvan kesäteatterissa?

Miepä tiiän ja moni muu ja siitä haluan nyt kaikelle kansalle kuulluttaa. Minna Pasi on koko juurevan tangokomedian ohjannut meille nautittavaksi ja kyllä, se oli niin maukas tango, että kannattaa lähteä mukaan, kukaan ei tallo varpaille.

Onnen maa Tirvan kesäteatterissa, pienet näyttelijät saapuvat estraadille.

Koko esitys alkaa sillä, kun näytelmän pienimmät saapuvat estraadille. Olin heti ihan sykkyrässä siitä söpöyden määrästä ja tiesin, etten ole tunteeni kanssa yksin, sillä pienet lapset ja eläimet ottavat heti kaiken huomion. Olin niin haltioinut niistä pienistä ja kuitenkin kaiken aikaa mietin, miten ne pikkuiset olivat niin hyvin rooleissaan, pieniä näyttelijöitä, voiko olla suloisempaa.

Tarina on tuttu monille, sehän on vähän niin kuin tuhlaajapojan paluu. Tenho tulee takaisin kotiin ja vaikka esittää ensin menestyvää, niin totuus valkenee hyvin pian ja äitihän näkee kaiken. Tenhon rooliin oli hyvin uponnut Simo Nykänen. Äiti, vanha emäntä, siinä kunnostautuu Saara Kankala.

Onnen maan ukkina Antti Niemi

Tenhon isä, vanha isäntä, ukki - Antti Niemi tekee vallan uskottavan roolin vanhana miehenä, jolta muisti menee ja joka soittelee viulullaan On viulu vaiennut, on soitto rauennut....

Tenho tuli siis kotiinsa, missä vanhempi veli Aarne (Jari-Pekka Muotio) pitää tilaa vaimonsa Tertun (Leena Muotio) kanssa. Heillä on yksi poika, Tapi (Sanni Mankki). Tarkkailukarjakko Virva (Heini Nikander) saapuu tilalle ja sekös virittää Tenhon. Tapi on ihana poika, joka on kaiken aikaa kartalla ja myös osaa sen näyttää, missä mennään. Sanni Mankki on ihan virtuoosi ja nuorena tyttönä paukuttaa Tapin roolin niin kuin vanha tekijä (vaikka ei voi olla vanha).

Onnen maan nuoria näyttelijöitä

Ilahduttavan paljon on nuoria mukana ja ei mitä tahansa nuoria, vaan kaikki ovat roolinsa oppineet ja vanhemmat tietävät kuinka toimia pienten kanssa. Ihailtavaa. Tykkäsin siitä "paimentamisesta". Tuli jotenkin niin sellainen uskottava fiilis, että noin se elämä silloin aikoinaan meni.

Onnen maan pyörivä näyttämö Tirvan kesäteatterissa oli hyvin käytössä.

Pyörivä näyttämö oli hyvin käytössä ja sen toteutus oli hieno. Lavastuksessa oli paljon muutakin hurrattavaa, vaan enpä kerro kaikkea, että jokainen voi itse käydä toteamassa, miten on osaavaa ja oivaltavaa sakkia ollut tekemässä. Vieläkin mietin ja pohdin osaa toteutuksesta (näin naisena).

Tango soi ja se soi niin, että vieläkin askelten kaiku on päässä. Roni Leppä ottaa estraadin haltuun upealla äänellään ja miten tekee heti alkaa laulaa mukana. Onneksi siihenkin tulee mahdollisuus. Hänellä on useampi rooli ja kaikki sujuu, ronttasee sitten saappaissa ja lökäpöksyissa kuin kulmahousuissa ja limonaatikengissä.

Sanna Vähä-Konka tekee kivan roolin Laurana, Tenhon lapsuuden ystävänä. Hän se aina saapuu paikalle, kun Tenho on pulassa. Pidin erityisesti hänen tavastaan replikoida, hyvin selkeetä ja rauhallista ja silti nasevaa.

Mutta - Tirvalla on suuri porukka kaiken ikäisiä ja kokoisia tekemässä tälläistä nautittavaa kesäteatteria. Yleisöön välittyy sellainen reipas tekemisen meininki ja voi vaan ihmetellä, miten se kaikki on saatu onnistumaan. Olen ihastuksesta lähes sanaton, että on ihmisiä, jotka osaavat tuottaa niin ihanaa, iloista ja reipasta teatteriantia.

Tirvalla on suuri porukka kaiken ikäisiä ja kokoisia tekemässä nautittavaa kesäteatteria.

Nyt kannattaa jokaisen ottaa itsensä ja ystävänsä, perheensä ja sukulaisensa, jopa naapurit mukaan ja mennä Tirvalle, viettää kaunis kesäilta upeissa maisemissa ja nauttia siellä teatterista!

KIITOS !!!!

Kuvat: Jukka Autti