Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.09.2023

Oblivian Pleasure on yhdistelmä punk-konserttia ja esitystaidetta - ensi-ilta Viiruksessa joulukuussa

Kansainvälisesti suurta suosiota niittäneen esitystaideryhmä Oblivian uusin teos Pleasure saa Suomen ensi-iltansa Teatteri Viiruksessa perjantaina 8. joulukuuta. Kahden muusikon kanssa yhteistyössä syntynyt esitys porautuu nautinnon kysymyksiin nykymusiikkiteatterin muodossa.

Kuvassa on sohvalla vasemmalla mies ja nainen kurottautuu eteenpäin. Oikealla mies nojaa sohvaa. Edessä on itämaistyyppinen kirjava matto.

Kuva: Saara Autere

 

Pleasure on yhdistelmä punk-konserttia ja musikaalia. Se koostuu nautintoa monesta suunnasta luotaavista kappaleista. Elämän ainutkertaiset hetket ja voimakkaat tunnekokemukset piirtyvät teoksessa näkyviin Oblivialle tyypillisten keinojen kautta – liike, kieli ja äänenkäyttö yhdistyvät tunteita pintaan nipisteleväksi taiteeksi, jonka äärellä saa myös nauraa.

Ryhmän kanssa esiintyy ensimmäistä kertaa esitystaiteilija Juha Valkeapää. Lisäksi näyttämöllä nähdään Oblivian luottosäveltäjä Yiran Zhao, mezzosopraano Gabriela Lesch sekä kitaristi Thilo Ruck. Teos sai maailman ensi-iltansa helmikuussa 2023 Stuttgartissa, Saksassa.

“Pleasure-esityksessä luomme yhdessä monitasoista musiikkiteatteria. Tutkimme teoksessa äänen, liikkeen, tekstin, live-säestyksen ja elektronisten maailmojen avulla koko elämämme kestävää nautinnon tavoittelua”, Oblivian taiteellinen johtaja Annika Tudeer kertoo.

Pleasure on kolmas ja viimeinen osa Oblivian Tunteet ja politiikka -musiikkiteatterisarjasta, jossa yhtenä yhdistävänä ajatuksena on ollut löytää jokaiseen teokseen omanlaisensa musiikillinen tulokulma. Ensimmäinen osa Verdrängen, Verdrängen, Verdrängen yhdisti elektronista musiikkia ja a cappella laulua ja sen kantaesitys nähtiin ECLAT-festivaalilla Stuttgartissa vuonna 2020. Sitä seurannut Obsessions taas muovasi aiempaa käsitystämme oopperasta. Teos sai ensi-iltansa Theater Bremenissä joulukuussa 2022.

Yli kaksikymmentä vuotta kestäneen taipaleensa aikana Oblivia on tullut tunnetuksi minimalistista näyttämöestetiikkaa sekä valo-, ääni- ja pukusuunnittelua hyödyntävästä omintakeisesta teatterikielestään. Oblivia yhdistää teoksissaan orgaanisesti nykytanssia, -teatteria ja performanssitaidetta.

Oblivia: Pleasure

Teatteri Viirus, Välimerenkatu 14, 00220 Helsinki

Ensi-ilta 8.12.23

Muut esitykset: 9.12., 11.12., 12.12., 13.12., 14.12.

Viirus järjestää yleisökeskustelun ma 11.12. ennen esitystä.

Esiintyjät: Timo Fredriksson, Annika Tudeer ja Juha Valkeapää
Muusikot: Gabriele Lesch (mezzosopraano) ja Thilo Ruck (kitara)
Sävellys ja elektroninen livemusiikki: Yiran Zhao
Konsepti: Oblivian työryhmä
Dramaturginen neuvonantaja: Alice Ferl
Puvut: Tua Helve
Valot: Meri Ekola ja Stine Hertel
Tuotantopäällikkö: Jenny Nordlund

Tuotanto: Oblivia, Theater Rampe (Stuttgart), ARGEkultur (Salzburg), Schwankhalle (Bremen) ja TD Berlin.

Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki, Svenska kulturfonden, Uudet klassikot, Stiftelsen Tre Smeder, Konstsamfundet.

Kieli: englanti
Kesto: 70 min.