Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.08.2019

”Nyt jos koskaan on aika, jolloin tarvitsemme keskustelua” – maailmaa kiertänyt Muse Conversations saapuu Suomeen

Amos Rex ja Stina Krookin säätiö kutsuvat osallistujia ennakkoluulottomaan ja rohkeaan vuoropuheluun. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä Muse Conversations tuo erilaisia ihmisiä yhteen uuden keskustelutavan avulla. Konseptin perustaja Theodore Zeldinin puheenvuoro on perjantaina 13.9.  Maanantaina 16.9. on luvassa yksi koululaisten keskustelu ja kaksi kaikille avointa maksutonta keskustelutapahtumaa. Ilmoittautuminen on auki 14.8.–1.9. Amos Rexin nettisivuilla.

Kuvassa on vasemmalla nuori nainen sivuttain keskustelemassa oikella olevan miehen kanssa pöydän ääressä ja korituoleissa.  Taustalla on sementtielementtiseinä, jossa on viherkasveja.  Pöydällä on papereita ja vesipullot. Naisella on tummat, pitkät hiukset ja päässään oranssin sininen ruusukepanta.  Hänellä on musta pusero ja hame sekä kädet ylöspäin auki.  Miehellä on sininen pusero ja kädet ristissä ja hän kuuntelee naista.

Kuva: Salvo Toscano, courtesy of "Reading on Thames Festival, 2018”

 

Oxfordin yliopiston maineikkaan filosofin, historiantutkijan ja kirjailijan Theodore Zeldinin kehittämä keskustelukonsepti tuo saman pöydän ääreen eri sukupuolien, -polvien ja maailmankatsomuksen edustajia. Syntyy kiehtova kohtaaminen ja mieleenpainuva elämys, joka mullistaa keskusteluun osallistuneiden maailman – ainakin hetkellisesti.

Jo yli 12 000 henkilöä 20 maassa eri puolilla maailmaa on osallistunut Muse Conversations -konseptin keskustelutilaisuuksiin. Osallistujille annetaan illallisen kulkua mukaileva keskustelun menu, joka ohjaa pareittain käytävää keskustelua. Listalla olevat kysymykset johdattelevat osapuolet pohtimaan omaa elämäntapaansa ja tekemään uusia johtopäätöksiä omista kokemuksistaan. Samalla keskustelijoiden ymmärrys toisistaan lisääntyy.

”Keskustelu on kohtaaminen, jossa erilaisten muistojen ja tapojen muovaamat mielet ovat vuorovaikutuksessa. Mielipiteiden vaihto muokkaa tosiasioita ja ajatuksia. Keskustelu sekoittaa pakan ja antaa käyttöön uusia kortteja. Nyt jos koskaan on aika, jolloin tarvitsemme keskustelua. Se on kriittisen kiireellistä”, Theodore Zeldin toteaa.

”Stina Krookin säätiö haluaa taidetta hyödyntäen tukea ja innostaa ihmisiä rakentamaan keskinäistä luottamusta. Muse Conversations toimii parhaimmillaan voimakkaana ja voimaannuttavana muutoksen liikkeellelaskijana. Tavoitteena on laajentaa ja avartaa osallistujien näkemyksiä sekä lisätä empatian tunnetta toisiamme kohtaan”, säätiön hallituksen puheenjohtaja Susanne Homén-Lindberg sanoo.

”Amos Rex ei ole ainoastaan taidemuseo, vaan myös tapahtumapaikka. Bio Rexin ainutlaatuiset tilat, elokuvasali lämpiöineen muodostavat hyvät puitteet erilaisten ihmisten kohtaamisille. On tärkeää, että ihmiset kokevat asioita yhdessä, oppivat uutta ja saavat unohtumattomia elämyksiä. Muse Conversations on yksi juonne museon moninaisessa ihmisläheisessä toiminnassa”, kertoo ohjelmajohtaja Kaj Martin.

Tapahtuma on osa Stina Krookin säätiön juhlavuotta.

Muse Conversations -tapahtuman yhteistyökumppanit ovat: Theodore Zeldin & Oxford Muse, MiklagardArts, Stina Krookin säätiö ja Amos Rex.