Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.11.2021

Nykytanssifestivaali Sivuaskel astuu juhlavuotenaan isommille näyttämöille

Zodiakin kansainvälisen Sivuaskel / Side Step Festivalin vuoden 2022 esitysohjelmisto on julkistettu. Järjestyksessä 20. Sivuaskel ottaa jättiharppauksen uuteen vaiheeseen levittäytyessään peräti viiden teoksen voimin helmikuun alussa avautuvan Tanssin talon näyttämöille.

Vuoden 2022 Sivuaskel-festivaali järjestetään 12.–20. helmikuuta Helsingissä. Esityspaikkoina toimivat Tanssin talon Erkko-sali ja Pannuhalli, Zodiakin oma näyttämö Zodiak Stage Kaapelitehtaalla, sekä Espoon kulttuurikeskuksen Louhisali. Festivaalin esitysohjelmistossa nähdään yhteensä kahdeksan teosta, joista kuusi on kansainvälisiä vierailuteoksia, yksi kotimainen kantaesitys, ja yksi kotimainen uusinta.

Tanssin talon suuri Erkko-sali otetaan käyttöön vuonna 2022 ja Sivuaskel-festivaalin kolme teosta järjestetään siellä.

Tanssin talon Erkko-sali. Kuva: JKMM Architects

Ensimmäisen kerran vuonna 1996 järjestetty Sivuaskel-festivaali on vuosien aikana kasvanut joka toinen vuosi järjestettävästä pienestä, amerikkalaisen postmodernin tanssin perintöä ja ikonisia nimiä esitelleestä tapahtumasta kansainvälisesti tunnetuksi nykytanssifestivaaliksi. Festivaali on tutustuttanut helsinkiläistä yleisöä erityisesti eurooppalaisen nykytanssin uusimpiin virtauksiin ja keskeisiin tekijöihin.

Juhlavuonnaan Sivuaskel aloittaa uuden vaiheen. Ohjelmisto keskittyy edelleen tuomaan kotimaisen tanssiyleisön nähtäville erilaisista taustoista tulevia taiteilijoita, joiden teokset sekä kantavat mukanaan oman sukupolvensa kulttuuria, että päivittävät nykytanssin teosajattelua niin isoilla kuin pienillä näyttämöillä. Tanssin talon uusien näyttämöiden myötä festivaalilla on mahdollisuus esitellä näitä ajankohtaisia teoksia entistä suuremmille yleisöille.

Kansainvälistä festivaaliyhteistyötä Erkko-salissa

Tanssin talon suuressa Erkko-salissa nähdään kolme festivaaliteosta.

Festivaalin avausviikonlopuna la–su 12.–13.2. Erkko-salissa nähdään ruotsalaisen Cullberg-ryhmän On Earth I’m Done: Mountains. Sooloteos on koreografi Jefta van Dintherin uuden koreografisen diptyykin ensimmäinen osa. Arkaaisesta futuristiseen venyvässä esityksessä Van Dinther pohtii, miten olla rakastunut – ja pysyä rakastuneena – alati muuttuvaan maailmaamme. Isolle näyttämölle suunnitellun monumentaalisen sooloteoksen Helsingin esitykset tanssii Cullbergin kokenut tanssija Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska.

Festivaalin keskivaiheilla 16.–17.2. Erkkoon saapuu Siguifin, Ranskan Angerissa asuvan koreografi Amala Dianorin uusi ryhmäteos. Siguifin on kollektiivinen koreografinen luomus, jossa Dianor tekee yhteistyötä kolmen Burkina Fasossa, Malissa ja Senegalissa työskentelevän nuoremman polven koreografin kanssa. Esityksessä tanssii yhdeksän tanssijaa, kolme kustakin maasta. Siguifin on eurooppalaisen Big Pulse Dance Alliance -festivaaliverkoston tilaustuotanto. Zodiak ja Sivuaskel ovat yksi verkoston perustajajäsenistä. Verkostoa tukee Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelma.

Nykytanssifestivaalin päättää italialaisen Silvia Gribaudin humoristinen Graces.20.2.2022.

Silvia Gribaudi: Graces. Kuva: Fabio Sau

Festivaalin päättää italialaisen Silvia Gribaudin Graces. Virtuositeettia ja huumoria sekä epäsovinnaista ja yllätyksellistä hilpeyttä säteilevä esitys nähdään Erkko-salissa su 20.2. Myös Gribaudi on yksi Big Pulse Dance Alliance -verkoston tukemista taiteilijoista. Hänen uusi, verkoston tuella tuotettava teoksensa tulee ensi-iltaan vuonna 2023.

Maija Hirvasen Mesh on festivaalin kantaesitys

Festivaalin kotimainen kantaesitys on koreografi Maija Hirvasen Mesh. Sen ensi-ilta on ke 16.2. Tanssin talon Pannuhallissa. Mesh asettaa ihmisen osaksi laajaa elämänkirjoa. Koreografia rakentuu lajien välisen kommunikaation ja olemisen tapojen, sieniverkostojen ja ihmisenä olemisen ruumiillisuuden risteyksissä. Teoksen synnyttämät mystiset ja performatiiviset näyttämöoliot ovat hybridejä, jotka liikkuvat olemisen kerrosten välillä.

Nykytanssifestivaalin kotimainen kantaesitys on 16.2.2022 Maija Hirvasen Mesh.

Mesh. Kuva: Maija Hirvanen

Pannuhallissa nähdään lisäksi su 13.2. ruotsalaisen BamBam Frostin teos YES. Esitys on mielihyvän aalto, surua ja unelmia mahdollisuuksista. Se muuttaa jatkuvasti muotoaan olemassa olevan ja aiemmin olleen kautta. YES käyttää fiktiota kompassina, joka auttaa meitä kuvittelemaan, missä haluamme olla. BamBam Frost on kiinnostunut koreografisessa työssään sosiaalisista tansseista ja popkulttuurin ilmiöistä.

Zodiak Stagella nähdään kaksi festivaaliteosta. Johanna Nuutisen OPIA sai ensi-iltansa viime keväänä Zodiakin ohjelmistossa tallenteena. Nyt esitys nähdään elävän yleisön edessä kolme kertaa 13.–15.2. Toinen Zodiak Stagella nähtävä teos on Zürichissä työskentelevän Teresa Vittuccin sooloteos HATE ME, TENDER. Siinä Vittucci lähtee lempeälle ristiretkelle, jonka tarkoituksena on palauttaa matriarkka Neitsyt Maria takaisin hänen rooliinsa voimakkaana sankarina ja queerfeminismin lähettiläänä, aseenaan pelkästään herkkä ja myötätuntoinen sydän.

Nykytanssifestivaali Sivuaskelen saamelaistaiteilijan Elle Sofe Saran teos The answer is land esitetään 12.–13.2.2022.

Elle Sofe Sara: Vástádus eana – The answer is land. Kuva: Antero Hein

Avausviikonloppuna 12.–13.2. nähdään lisäksi saamelaistaiteilija Elle Sofe Saran teos Vástádus eana – The answer is land yhteistyössä Espoon kaupunginteatterin kanssa Louhisalissa Espoon kulttuurikeskuksessa. Teoksen pääteemoja ovat yhteys ja sukulaisuus meitä ympäröivän luonnon ja maapallomme kanssa. Saamelainen perinnelaulu joiku kehystää teosta, ja siinä mukana olevat seitsemän naisesiintyjää ovat kaikki tunnettuja joikaajia, tanssijoita ja laulajia.

Sivuaskel-festivaali tekee myös kiertuetyötä Ice Hot Nordic Dance Platform -ammattilaistapahtuman kanssa ja Johanna Nuutisen OPIA on kiertueella mukana.

Johanna Nuutinen: OPIA. Kuva: Kai Kuusisto

Sivuaskel-festivaali tekee vuonna 2022 kestävän kehityksen periaatteiden mukaista kiertueyhteistyötä Ice Hot Nordic Dance Platform -ammattilaistapahtuman kanssa. Festivaaliteoksista Mountains, YES, Vástádus eana – The answer is land ja OPIA nähdään ensin tämän 9.–13.2. järjestettävän, pohjoismaista nykytanssia kansainvälisille kuraattoreille esittelevän tapahtuman ohjelmistossa.

Sivuaskel / Side Step Festival 2022

Esitysohjelmisto 12.–20.2.

Elle Sofe Sara: Vástádus eana – The answer is land. 12.–13.2. Espoon kulttuurikeskus, Louhisali
Cullberg / Jefta van Dinther: On Earth I’m Done: Mountains. 12.–13.2., Tanssin talo, Erkko-sali
Johanna Nuutinen: OPIA. 13.–15.2., Zodiak Stage
BamBam Frost: YES. 13.2., Tanssin talo, Pannuhalli
Maija Hirvanen: Mesh. 16.–17.2 & 19.–20.2., Tanssin talo, Pannuhalli
Amala Dianor: Siguifin. 16.–17.2., Tanssin talo, Erkko-sali
Teresa Vittucci: HATE ME, TENDER. 18.–19.2., Zodiak Stage
Silvia Gribaudi: Graces. 20.2., Tanssin talo, Erkko-sali