Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.09.2023

Nykysirkusta, esitystaidetta ja nykyteatteria – &Skandiviikot tuovat Suomen ensi-iltaan kolme ajankohtaista teosta Pohjoismaista &Espoon teatterissa

Modernia, uskaliasta, kokeilevaa, eleganttia, viihdyttävää, liikuttavaa ja yllättävää esittävää taidetta – & Espoon teatterin uusi avaus tuo Pohjoismaiden parasta antia Tapiolaan. &Skandiviikoilla nähdään, millaista on ruotsalainen nykysirkus parhaimmillaan, miten klassikkokirjallisuus tuodaan tähän päivään tanssin ja huumorin avulla, ja kuinka tosielämän tragediaa voi käsitellä näyttämöllä. Suomessa ensimmäistä kertaa vierailevista teoksista vastaavat Kompani Giraff, ohjaaja Gunilla Heilborn työryhmineen sekä Transitteatret-Bergen.

Kuvassa on lilalla taustalla kolme naruilla leikkivää näyttelijää, jotka kieppuvät mustan tangon ympärillä.

Moln. Kuva: Jose Figueroa

 

Unenomainen riippusilta lapsuuden ja aikuisuuden välissä

Ensimmäisenä vuorossa on Sundsvalls Teaterissa kantaesityksensä keväällä 2021 saanut nykysirkusteos Moln, jonka inspiraationlähteenä on viime vuosisadan alussa vaikuttaneen Karin Boyenin runot ja elämä. Ruotsissa sekä ympäri maailmaa saleja loppuunmyynyt, vaahtokarkinvärinen nykysirkusesitys leijailee yläpilvessä indiepopin tahtiin. Esityksen tuo Espooseen poikkitaiteellisista ja visuaalisesti vaikuttavista teoksistaan tunnettu Kompani Giraff, jonka johtohahmoina toimivat esitystaiteen, sirkuksen, taikuuden ja muodin ammattilaiset Viktoria Dalborg, Axel Adlercreutz ja Sus Soddu. Dalhborgin ohjaaman, kaiken ikäisille sopivan teoksen teemana on rajatila lapsuuden ja aikuisuuden välissä – kuten Karen Boyeninkin runoissa.

&Louhi, 3.–4.10.2023

Ihmiskunnan koominen tanssi

Ruotsista saapuu myös tanssitaustaisen ohjaajan Gunilla Heilbornin omalaatuinen esitystaideteos 37 timmar och 3 minuter, joka pohtii ihmiskunnan ajattomia kysymyksiä Leo Tolstoin Anna Kareninan kautta. Yhtä aikaa koominen, outo ja tanssillinen teos tuo klassikkoromaanin teemat nykyaikaan, ennennäkemättömästä näkökulmasta. Aiheina on niin yksilön paikka yhteiskunnassa, yleisen moraalin rapautuminen kuin tekninen ja poliittinen kehitys, ja niiden osuvuus tähän päivään hämmästyttää etenkin Venäjän ja Länsi-Euroopan nykysuhteiden valossa.

&Louhi, 6.–7.10.2023

Kun maailmaan tulee haava

Kolmantena &Skandiviikoilla nähdään Transiteatret-Bergenin 03.08.38 –Tilstander av unntak, kotimaassaan Norjassa monesti palkittu audiovisuaalinen rekonstruktio Utøyan terrori-iskusta. Heinäkuun 22. päivänä vuonna 2011, 3 tunnin, 8 minuutin ja 38 sekunnin aikana nuori mies räjäytti norjalaisen hallintorakennuksen ja murhasi 69 nuorta sosiaalidemokraattien kesäleirillä. Kansainvälisesti arvostetun ohjaajan Tore Vagn Lidin nykyteatteriesitys rakentuu lavalle dokumentaarisesti pala palata musiikin, piirrosten, livevideoinnin ja monenlaisen lavastustaiteen keinoin. Aitojen radiolähetysten ja äänitteiden syventäminä teos kuvaa, mitä äärimmäisessä yhteiskunnallisessa poikkeustilanteessa tapahtuu ja kuinka maailma seurasi terrori-iskun etenemistä.
 
&Louhi, 13.–14.10.2023

Kaikki esitykset esitetään alkuperäiskielellään, mutta tarjolla on tekstitys & Espoon teatterin mobiilisovelluksen kautta. &Skandiviikkojen esityspaikkana on &Louhi (Kultturiaukio 2, Espoon kulttuurikeskus).

Oheisohjelmassa Pohjoismaisen teatteriverkoston seminaari 5.10. Hanasaaren kulttuurikeskuksessa

&Skandiviikkojen yhteydessä järjestetään myös avoin seminaari tarinoiden merkityksestä. You own the story; you own it all – Nordic Theatre Network Seminar on & Espoon teatterin sekä Yggdrasil-verkoston järjestämä englanninkielinen tapahtuma 5. lokakuuta 2023 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Yggdrasil on yhteistyöverkosto, joka koostuu pohjoismaisista teatteriorganisaatioista, festivaaleista sekä itsenäisistä taiteilijoista.

https://espoonteatteri.fi/