Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.04.2013

Nuorten musiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloissa valmistautuu toiseen ensi-iltaansa

Suomen Kansallisoopperassa aloitti syksyllä 2011 toimintansa 12–16-vuotiaiden musiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloissa. Parhaillaan ryhmä valmistautuu historiansa toiseen ensi-iltaan, jonka nuoret ovat ideoineet ja valmistaneet vuoden aikana ammattilaisten johdolla.

Alminsalissa nähdään 26. huhtikuuta Lennätysten kirja, hupaisien ja koskettavien kohtausten kimara koko perheelle, nuorten ihanimmista jutuista aina niihin noloimpiin pyllähdyksiin.

Nuorten itse löytämistä ja kehittämistä aineksista on keittynyt kokoon joukko kohtauksia, joiden aikana tutustutaan muun muassa kesätyönhaun haasteisiin, perheneuvolan arkeen ja lennokkaaseen torielämään.

”Välittömästi kävi ilmi, että ollaan runsaudensarven äärellä: par(r)asvalolaisista irtoaa ääntä, liikettä, huimia hahmoja, villejä dialogeja”, kertoo työprosessista käsikirjoittaja Marjo Heiskanen. ”Muutamat teemat nousevat esiin erityisen vahvasti: ekosysteemi, ilo ystävistä, omat vanhemmat ja pettymisen tuska. Lady Gaga voi pelastaa päivän ja hiuskatastrofi pilata sen. Huoli ympäristöstä ja tulevaisuudesta painaa, mutta toisaalta itseironisesti saatetaan nauraa omalle maailmantuskalle. Paljas suru kuitenkin pysäyttää, kun ystävä pettää tai vanhemmat päättävät erota.”

Koe-esiintymisissä valittuja nuoria on ryhmässä yhteensä 27. Heidän kanssaan ovat tällä kaudella käsikirjoittaja Marjo Heiskasen lisäksi työskennelleet ohjaaja Pinja Hahtola, säveltäjä Katja Thomson ja koreografi Jouka Valkama.

Musiikkiteatteriryhmä on osa yleisöyhteistyötä, jota Suomen Kansallisoopperassa on tehty jo yli 20 vuoden ajan. ”Emme etsi ryhmään tulevia taidelukiolaisia ja taiteilijoita, vaan haluamme kehittää nuorten luovia ja sosiaalisia taitoja, ilmaisua ja esiintymistaitoja. Näytämme myös, minkälainen prosessi on taideteoksen tekeminen ensimmäisestä ideasta valmiiksi esitykseksi”, kertoo yleisöyhteistyön vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva.

Par(r)asvaloissa esittää
Lennätysten kirja – joukko kohtauksia
Kansallisoopperan Alminsalissa 26.4. klo 18.30, 27.4. klo 13 ja 15