Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.05.2021

Nuorten Generation-näyttelyn juryn puheenjohtajaksi on valittu Ima Iduozee

Generation 2023 -juryn puheenjohtajaksi on kutsuttu koreografi ja ohjaaja Ima Iduozee. Näyttelyyn haetaan teoksia eri taiteenaloilta ja Iduozee tuo tuomaristoon esitystaiteen asiantuntemusta. Generation-triennaali järjestetään kolmannen kerran vuonna 2023. Näyttelyn teoshaku alkaa 1.10.2021. Tanssitaiteilija Johan Högsten johdattaa katsojat katutanssin maailmaan kun Generation 2020 -näyttelyn viimeinen teos esitetään livestriiminä Bio Rexistä 24.5.

Kuvassa on Ima Iduozee istumassa valkoisen pyöreän lavan päällä nojaamalla vasemmalla kädellään lavaan ja oikea jalka nostettuna myös lavan päälle. Hänellä on vaalean takki päällään.

Generation 2023 -näyttelyn juryn puheenjohtaja Ima Iduozee Amos Rexissä. Kuva: Haley Tra My Lê

 

Generation 2023 -juryn puheenjohtajaksi on kutsuttu koreografi ja ohjaaja Ima Iduozee. Seuraava nuorten näyttely nähdään Amos Rexissä vuonna 2023.

Tuomaristossa on Iduozeen lisäksi museonjohtaja Kai Kartio, kuratointitiimi eli Anastasia Isakova, Laura Porola ja Krista Mamia Amos Rexistä sekä Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat Alex Luonto ja Anna-Karoliina Vainio.

Näyttelyyn haetaan teoksia eri taiteenaloilta ja Iduozee tuo tuomaristoon esitystaiteen asiantuntemusta.

“Odotan rohkeita ja monialaisia avauksia, joissa ei pelätä kokeilla uusia ilmaisun muotoja. Toivon näkeväni hakemuksia yhteiskuntamme kaikilta eri alueilta ja demografioilta, etenkin maahanmuuttajataustaisilta tekijöiltä. Pidän eri taiteen alojen ja yleisöjen välistä ristipölyttämistä äärimmäisen tärkeänä näinä polarisoituvina aikoina”, sanoo Iduozee.

Haku alkaa 1.10.2021 ja mukaan valitaan noin 40 taiteilijaa.

Kaikille Generation 2023 -taiteilijoille tarjotaan mahdollisuus hakea Konstsamfundetilta projektiapuraha Generation 2023 -näyttelyä varten. Apurahat jaettiin ensimmäisen kerran Generation 2020 -näyttelyn taitelijoille.

 

Kuvassa on viininpunaiset leveät reunaosat ja keskellä on valokuva puskeivsta jakkihäristä taistelemassa.

Generation 2020 -näyttelyn Johan Högstenin tapahtumallinen teos "Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä" esitetään 24.5. striimissä.

Battle 101 perehdyttää hip hop -kulttuuriin

Generation 2020 -näyttelyyn valitun tanssitaiteilija Johan Högstenin tapahtumallinen teos Battle 101: katutanssin lyhyt oppimäärä esitetään livestriiminä Bio Rexistä 24.5.

Koronaepidemian vuoksi viime vuodelta siirtynyt tapahtumallinen teos on kehittynyt ja muuttanut muotoaan vuoden aikana. Viime vuonna nähty Generation 2020 esitteli yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan teoksia, jotka valittiin yli 1600 ehdotuksen joukosta.

Battle 101:ssa yleisö pääsee nauttimaan Suomen kovimpien katutanssijoiden taidoista ja tiedoista. Teoksen ydin on battle, jossa Suomen hip hopin huippuosaajat tanssivat sekä yhdessä että vastakkain.

“Virtuaalisuus muutti tapahtumaa. Siitä tuli enemmän oppitunti ja showcase katutanssista ja sen monipuolisuudesta”, sanoo Johan Högsten.

Breakdance on yksi hip hopin neljästä elementistä, joihin kuuluu myös DJ:aus, MC:aus (räppi) sekä graffitit.

“Katutanssi ei ole vain “epämääräistä bileheilumista”. Siinä on samalla tavalla tekniikoita, konsepteja ja sääntöjä sekä vapauksia kuten monessa muussakin tanssilajissa. Hip hop ei ole vain fiilis tai “vibe” se on kokonainen kulttuuri", sanoo Högsten.

Tapahtumassa tutustutaankin hip hop -kulttuurin juuriin, hip hopin poliittisuuteen sekä aktiiviseen antirasismiin.

Kilpailun voittaja saa 100 euron palkinnon lisäksi valita antirasistisen tai mielenterveystyötä nuorten parissa tekevän järjestön, jolle Amos Rex lahjoittaa 1000 euroa.