Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.02.2021

Nuoret nykytaiteen tekijät esiin – Vaasan kaupungin museot ja Tampereen taidemuseo yhteistyöhön

Vaasan kaupungin museot aloittaa mittavan yhteistyön Tampereen taidemuseon kanssa nuorten taiteilijoiden ja nykytaiteen näkyvyyden edistämiseksi. Ensimmäiseksi on vuorossa Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2021 valitun kokkolalaisen Joel Slotten yksityisnäyttely, joka nähdään syksyllä Tikanojan taidekodissa osana juhlavuoden ohjelmistoa.

Kuvassa on Joel Slotte vihreässä t-paidassa ja vieletissä liivissä. Takana on omenapuu, jossa on omenoita.

Joel Slotte. Kuva: Clas-Olav Slotte

 

Uusi yhteistyö liittyy vuosittain jaettavaan Vuoden Nuori Taiteilija -palkintoon, joka on valtakunnallisesti merkittävä tunnustus lupaavalle alle 35-vuotiaalle taiteilijalle. Vuoden 2021 nuoreksi taiteilijaksi valitun Joel Slotten yksityisnäyttely on esillä kesällä Tampereen taidemuseossa ja syksyllä se nähdään Tikanojan taidekodissa. Näyttely aloittaa yhteistyön Tampereen taidemuseon ja Vaasan kaupungin museoiden välillä.

Slotte on taidemaalari, joka maalaa teknisesti taiturimaisia figuratiivisia öljymaalauksia sekä tekee veistoksia. Kokkolasta lähtöisin olevan kuvataiteilijan teoksia on esillä 1.10.2021–23.1.2022 osana taidekodin juhlavuoden ohjelmistoa.

– Uusi yhteistyö nostaa esiin yhtäältä alueellisen nuoren taiteilijan, ja toisaalta näyttely Tikanojan taidekodissa perustuu myös taidekodin lasten ja nuorten taidekasvatukselliseen painotukseen, kertoo näyttelypäällikkö Maaria Salo Vaasan kaupungin museoista.

Taidekoti täyttää 70 vuotta

Tänä vuonna on Tikanojan taidekodin 70-vuotisjuhlavuosi. Kauppaneuvos Frithjof Tikanoja lahjoitti kotinsa ja taidekokoelmansa Vaasan kaupungille 22.12.1951 ja taidemuseo avattiin yleisölle 26.12.1951. Alkavalla yhteistyöllä halutaan täten myös nostaa Tikanojan taidekodin toiminta-ajatusta taidekasvattajana ja kulttuurisena sivistäjänä, mikä oli tärkeää taidekodin perustajalle.

Vuoden Nuori Taiteilija-palkinnolla on pitkät perinteet Suomessa. Vastavalittu Joel Slotte on järjestyksessä 37. Vuoden nuori taiteilija. Palkintoon kuuluu Tampereen kaupungin myöntämä 20 000 euron stipendi ja mahdollisuus yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä nyt myös Vaasan kaupungin museoihin kuuluvassa Tikanojan taidekodissa. Vuoden nuoren taiteilijan valitsee vuosittain asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluu taidealan ammattilaisia.