Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.03.2023

Nostalgiselle Mommilan Kyläpuodille Puhelinkioskimuseo

Kanta-Hämeessä sijaitseva Mommilan Kyläpuoti on nostalgiannälkäisten aarreaitta. Vanhan hämäläisen kyläkaupan tiluksille rakennettu kokonaisuus on noussut suosituksi vierailukohteeksi. Tämän kesän uusin vetonaula on Puhelinkioskimuseo. Tuhansia vanhoja esineitä käsittävä ainutlaatuinen kokonaisuus aukeaa jälleen toukokuun alussa.

Kuvassa on Mommilan kyläpuodin keltainen rakennus, jonka edessä on mopoja.

Kuva: Mommilan kyläpuoti

 

Hausjärven Mommila-Hietoisissa sijaitseva, vuonna 2016 avattu kesäkahvila ja kyläkauppamuseo Mommilan Kyläpuoti tarjoaa runsaasti nähtävää nostalgiannälkäisille sekä lähihistoriasta kiinnostuneille. Mommilan kartanon liepeillä vuodesta 1898 vuoteen 2005 sijainneen kyläkaupan tiloihin sekä pihamaalle on rakennettu mielenkiintoinen kokonaisuus, joka houkuttelee uppoutumaan lähihistoriasta tuttujen tuotteiden myötä entisaikojen tunnelmiin ja muistoihin.

Nostalgiannälkäisten aarreaitan uusin vetonaula on Kyläpuodille hankittu vanha puhelinkioski, kansankielellä puhelinkoppi. Siitä kunnostetaan ja entisöidään talven ja kevään aikana Puhelinkioskimuseo, jonne mahtuu kerrallaan vierailemaan kaksi tai kolme henkilöä. Puhelinkioski on hankittu alun perin Satakunnasta ja se saattaa olla ainoa Suomessa säästynyt korttikioski-malli, joka on hieman tuttua alumiinirunkoista kuutiokoppia pidempi.

- Viimeiset puhelinkopit katosivat katukuvasta vuonna 2009, joten on aika virallisesti museoida ainakin yksi kioski, kerrotaan Kyläpuodilta.

Uuden Puhelinkioskimuseon lisäksi Mommilan Kyläpuoti pitää sisällään mm. Suomen ensimmäisen ja ainoan Myymäläautomuseon, nostalgiaa tihkuvan Kahvila-baarin, 60-luvun Retro-kioskin ja tuhansia vanhoja pakkauksia ja purkkeja sisältävän Kyläkauppamuseon, jossa voi tehdä aikamatkan 1900‐luvun alun sekatavaraliikkeistä aina viivakoodiajan alkuun, 1980‐luvulle. Myymäläautomuseo-Martin uumenista löytyy mm. J. Karjalaisen lahjoittama korillinen yli 50-vuotista limonadia.

Kyläpuodin tapahtumarikas kesä

Kyläpuodilla on tiedossa jälleen tapahtumarikas kesä. Paljon edelliskesiltä tuttuja tapahtuma on edelleen kalenterissa, kuten Vanhojen ajoneuvojen päivät, Puotivisat ja paikallisten Lions Clubien järjestämä Lasten tapahtuma.

Kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.6. Kyläpuodilla järjestetään ensimmäistä kertaa Perinnepäivä, jonne haetaan parhaillaan osallistujia tuomaan esille omia sukupolvilta toisille periytyneitä taitojaan tai esineitä erityisesti eteläisen Hämeen alueelta.  Samalla tuuletetaan kansallispukuja, eli toiveena on nähdä kauniita kansallispukuja ja niiden omistajia kulkemassa puodin mäellä kesäkuisena sunnuntaina.

1.5. Vappuajelut (kauden avaus)
4.6. Perinnepäivä (vanhoja perinnetyönäytöksiä, perinnetyökoneita, käsitöitä, musiikkia)
10.6. Lasten tapahtuma (Lions Clubien järjestämä lastentapahtuma, jossa temppuratoja, työpajoja ja kotieläimiä)
27.6. Vanjohen Ajoneuvojen ilta (Museo- ja harrasteajoneuvojen tapahtuma jo seitsemännen kerran)
26.8. Venetsialaiset (kesäkauden päättäjäiset ja pihatanssit)

Kesällä 2023 Mommilan Kyläpuoti on avoinna vapun päivästä alkusyksyyn.

Mommilan Kyläpuodin takaa löytyy Samppa Hartikainen, jonka päätyö on musiikkialalla, mutta kesäisestä Kyläpuodista on tullut tärkeä ja rakas harrastus. Vuosi vuodelta suosiotaan kasvattaneen kokonaisuuden päivittäisestä toiminnasta vastaa myymälänhoitaja Hanna Nyholm, jonka lapsuudenkoti sijaitsi vain muutaman kilometrin päässä Kyläpuodista.