Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.11.2020

Näyttävä Yhteys-valoteos juhlistaa Klaukkalan kehätien avausta valtatie 3:n risteyksessä

Uusi Klaukkalan kehätie MT132:lla Yhteys-valoteos juhlistaa koronaturvallisesti pitkään suunnitteilla ollutta tietä. Valoteoksen näkee viikossa noin 300 000 autoilijaa ja se on nähtävissä pimeän aikaan 3.12.2020 saakka.

 

Kuvassa on Yhteys-valoteos punaisena kallioon heijastettuna.

Valoteos Yhteys. Kuva: Mikko Levälampi

 

Yhteys-valoteoksessa on valaistu 350 metriä louhittua kalliota päivittäin vaihtuvalla värillä. Teos rakentuu symbolisesti uuden tien molemmista päistä lähtevistä valonsäteistä, jotka kohtaisivat tien keskivaiheilla. Valoteoksen päivittän vaihtuvat värit ovat peräisin Nurmijärven kunnan arvoista. Niiden kautta tuodaan esiin Nurmijärven sydäntunnuksen ja kunnan teemoja ja arvoja eli yhteisöllisyyttä, ihmisiä, asumista, yrityksiä, lapsiperheitä, luontoja ja kulttuuria.

Valoteos näkyy sekä Kehätielle että uuden, tätä varten rakennetun Lamminsuon liittymän kohdalla Hämeenlinnanväylälle. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on rakennettu kevyenliikenteenväylä vanhalta Hämeenlinnantieltä uudelle sillalle, josta teos on niin ikään nähtävissä. Valoteoksen ovat suunnitelleet tien avajaisten tuottaja Janne Raudaskoski ja Panu Pikkuaho ja sen on toteuttanut Sun Effects Oy, joka vastaa myös Lux Helsingin valoteoksista.

”Yhteys-teoksella kuvaamme tien yhdistävää vaikutusta ja osoitamme ohiajaville uuden tien sijainnin. Teos kuvastaakin yhteyttä moottoritieltä tänne maalle arvojemme pariin”, kertoo avajaisten tuottaja ja valotaideteoksen suunnittelija Janne Raudaskoski.

 

 

Kehätien alueella kuuluu myös avajaisviikon ajan Kehäradio-niminen radiokanava taajuudella 87,6 MHz. Radiossa kuullaan radiotoimittaja Marko Miettisen haastatteluja tunnetuilta nurmijärveläisiltä, tienkäyttäjiltä ja tieprojektin toteuttajilta. Taajuudella soitetaan myös Nurmijärveen liittyvää musiikkia ja yllätysnumeroita. Radio-ohjelma on kuultavissa myös netIssä osoitteessa keharadio.com.

”Koronan vuoksi emme voineet järjestää kansanjuhlaa, mutta halusimme antaa kaikille halukkaille mahdollisuuden innostua uudesta yhteydestä. Emme ole ainakaan kuulleet, että uutta tietä olisi juhlittu vastaavalla tavalla. Kannattaa tulla ajelulle hämärän aikaan, kokea uusi tieyhteys valoteoksineen, kuunnella avajaiset radio-ohjelmana ja piipahtaa samalla Nurmijärven palveluiden parissa!”, kehottaa viestintäpäällikkö Teemu Siltanen.

Yli 30 vuotta suunnitteilla ollut kehätie valmistui vuoden etujassa, mikä toi yhteensä noin 9 miljoonaan euron säästöt alkuperäiseen kustannusarvioon verrattuna. Kustannusarvio oli noin 42 miljoonaa euroa ja tuoreimman arvion mukaan kulut jäävät noin 33,2 miljoonaan euroon. Kyseinen tieosuus on osa tulevaisuudessa suunniteltua Kehä IV -tietä. Tien suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastaneet Väylävirasto sekä Kreate.

Mt 132 Klaukkalan ohikulkutie on uusi Klaukkalan keskustaajaman kiertävä yhteys, joka parantaa alueen liikenneolosuhteita ja mahdollistaa lähialueiden maankäytön kehittämisen.

Hanketta voi seurata täältä:
https://vayla.fi/klaukkalanohikulkutie