Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.05.2021

Naivistit Iittalassa Yksissä tuumin – Jointly on yhteisöllisyyden ylistys

Naivistit Iittalassa -säätiön Yksissä tuumin – Jointly -kesänäyttely ylistää yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Näyttelyn on kuratoinut nykytaiteen vahva nimi Veikko Halmetoja.

Näyttelyn avajaishetkeä vietetään sunnuntaina 6.kesäkuuta.Naivistit Iittalassa -säätiön Yksissä tuumin – Jointly -kesänäyttely ylistää yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Näyttelyn on kuratoinut nykytaiteen vahva nimi Veikko Halmetoja. Näyttelyn avajaishetkeä vietetään sunnuntaina 6.kesäkuuta.

Naivistit Iittalassa -säätiön kuraattori Veikko Halmetoja.
Veikko Halmetoja. Kuva: Senaatti.fi

Kulttuurin tekemisessä, taiteen tuottamisessa, ihmisenä olemisessa on tärkeä löytää ja kokea yhteisön tuki”, sanoo Naivistit Iittalassa -säätiön kuraattori Veikko Halmetoja.

“Taiteen ja kulttuurin tekijät ovat yksissä tuumin puolustaneet ilmaisunvapauttaan ja oikeuttaan esittää teoksiaan maailmanlaajuisesta kriisistä huolimatta. Juuri tällaisena aikana tarvitaan taidetta ja yhteisöä. Taidetta joka haastaa ja on kriittistä, mutta tarvitaan myös taidetta, joka ilahduttaa, kääntää arkiset asiat absurdin kautta voimaannuttaviksi.”

Veikko Halmetoja kertoo viettäneensä mahtavan talven naivistiseen taiteeseen tutustumalla. Noin tuhannen teoskuvan joukosta hän on valinnut ne lähes 500 teosta, jotka odottavat kesänäyttely-yleisöä Iittalan puukoululla.

Nykytaiteen tuntija kuraattorina

Veikko Halmetojan tausta on nykytaiteessa ja sen sisällä hän on erityisesti perehtynyt ITE- ja erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taiteeseen. Siirtymä naivistiseen ilmaisutapaan ja tapaan tehdä taidetta tuntui luontevalta. Kesänäyttelyn teoksia valitessa syntyi myös arvostus naivismia ja naivistitaiteilijoita kohtaan.

Petra Heikkilän maalaama Naivistit Iittalassa näyttelyn juliste. Näyttely avataan 6.6.2021.
Petra Heikkilä, Yksissä tuumin – Jointly -kesänäyttelyn juliste. Kuva: Naivistit Iittalassa

Näyttelykokonaisuutta Halmetoja on rakentanut Yksissä tuumin -teeman kautta. Näyttely koostuu erilaisista osa-alueista. On ihmisten arkea, satuja ja fantasiaa, on kaupunkien kauneutta ja maaseudun vihreyttä. Löytyy eläimiä, niin villinä luonnossa vaeltavia kuin lemmikkeinä ihmisten rinnalla. Oma erityinen sijansa tänä vuonna on koirilla, myös näyttelyjulisteessa villakoirat pinnistelevät omintakeisessa pyramidimuodostelmassa. Näyttelyjulisteeseen valitun työn on maalannut Petra Heikkilä.

Kesänäyttelyssä on esillä 50 nykynaivistia. Näyttelyyn on valittu kymmenen uutta taiteilijaa. Heistä moni on kuitenkin kokenut tekijä taiteen kentällä. Mukana on muun muassa Stig Jansson, joka on osallistunut näyttelyihin 1970-luvulta alkaen ja Tiina Paju, joka tunnetaan rakastetun Maisa ja Kaarina -sarjakuvan piirtäjänä.

Naivistit Iittalassa kesänäyttelyn 2021 taiteilijan Kirsi Jalavan työ Matot puhtaiksi ja tuoksuviksi.
Kirsi Jalava, Matot puhtaiksi ja tuoksuviksi. Kuva:  Naivistit Iittalassa

“Olen nautinut tämän näytttelyn kokoamisesta ja rakentamisesta. Myös konkreettisesta ripustamisesta. Teoksia, vanha puutalo ja vasara sekä purkillinen nauloja on mahtava lähtökohta nykytaidenäyttelyn rakentamiselle”, Veikko Halmetoja sanoo.

Auki joka päivä – myös juhannuksena