Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.03.2023

Naisia pimeydessä -lukudraama kertoo tarinoita sähkökatkojen pimentämästä Ukrainasta

Sodan ja sähkökatkosten runtelemassa Kiovassa kirjoitettu Naisia pimeydessä -näytelmä nähdään lukudraamana Vallilan Kansallisteatterissa 15.3. Näytelmän ovat kirjoittaneet ukrainalaiset Iryna Serebriakova ja Masha Denisova. Janne Reinikaisen ohjaaman lukudraaman esittävät Kansallisteatterin näyttelijät Kristiina Halttu ja Marja Salo.

Naisia pimeydessä -lukudraama on Kansallisteatterin neljäs tuen osoitus sodasta kärsivälle Ukrainalle. Lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä Unicefille.
Naisia pimeydessä on vuoropuhelu sodan keskeltä

Kuvassa on Ukrainan  sini-keltainen lippu ja siinä on ylimpän on kirjoittajien nimet Iryna Serebriakova ja Masha Denisova.  Keskellä on isommin kirjaimin keltaisella Naisia ja sinisellä pimeydessä. Alhaalla Lukudraamaa Ukrainan puolesta!

Kuva: Kansallisteatteri

 

Naisia pimeydessä -näytelmän ovat kirjoittaneet ukrainalainen näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja kääntäjä Iryna Serebriakova sekä salanimen Masha Denisova taakse kätkeytyvä Kiovassa asuva kirjailija.

Teos perustuu osittain Denisovan päiväkirjamerkintöihin, ja se on kirjoitettu loka‒joulukuussa 2022 ‒ aikana, jolloin toistuvat sähkökatkot tulivat osaksi kiovalaisten elämää, ja normaalista arkielämästä tuli vain kaukainen haave.

Pitkien sähkökatkojen aikana naiset kertovat toisilleen tarinoita, joissa ääneen pääsevät kylmän ja pimeän suurkaupungin asukkaat. Arkielämä sodan keskellä synnyttää absurdin koomisia, surullisia ja karmeita tilanteita ja tarinoita. Ihmisten havainnoista kasvaa moniääninen teos, jonka keskeltä voi erottaa yhteisen, ääneen sanomattoman ajatuksen: milloin tämä painajainen päättyy?

Naisia pimeydessä -lukudraaman ohjaa Janne Reinikainen ja sen esittävät vuoropuheluna näyttelijät Kristiina Halttu ja Marja Salo. Naisia pimeydessä -lukudraama on Kansallisteatterin neljäs tuen osoitus sodasta kärsivälle Ukrainalle. Vallilan Kansallisteatterissa 15.3. nähtävän esityksen lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä Unicefille. Liput maksavat 10 € tai 40 € katsojan valinnan mukaan.  

Näytelmän kirjoittamista ovat tukeneet Italienska Palatset ja Bild och Form Kronoberg, Region Kronoberg (Ruotsi).

Työryhmä

 

Esiintyjät Kristiina Halttu ja Marja Salo

Ohjaus Janne Reinikainen Suomennos Janne Reinikainen ja Eva Buchwald