Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.08.2020

Näin talossa - Tampere-talon tarinat kirjaksi 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

Näin talossa -teos valottaa suomalaisen kulttuuri- ja kokousmaailman ja samalla koko yhteiskuntamme muuttumista. Kirjassa muistojaan kertovat esiintyjät, taiteilijat ja politiikan vaikuttajat, joihin lukeutuvat muiden muassa Ismo Alanko, Mikko Alatalo, Pate Mustajärvi, Ronja Alatalo, Karita Mattila, Pauli Hanhiniemi, Samuli Putro ja Santtu-Matias Rouvali. Valtteri Mörttisen kirja Näin talossa – Tarinoita Tampere-talosta julkaistaan tiistaina 11.8.
 

Kuvassa on osa kirjan kannesta, jossa on kuva Tampere-talon näyttämöltä kohdevaloineen valaistuna.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Tampere-talo

Tarinoita tuhansien elämysten Tampere-talosta
 
Viihdyttävä tietokirja tarjoaa ennennäkemättömän kurkistusaukon Pohjoismaiden suurimman kulttuuri- ja kongressikeskuksen kulissien taakse, ja esille pääsevät kaikki merkittävimmät välähdykset talon historiasta. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita joukkoon lisäävät Tampere-talon henkilökunta.
 
Kuka toi keikalleen 12 katurekkaa ja kuka pelkän hatun? Miten AV-teknikko toteuttaa työtään kuurosokean yleisönkokouksessa? Miksi kapellimestari nylki kyyhkyjä konserttitalon parkkipaikalla?
 
Kirja sisältää näyttäviä ja aiemmin julkaisemattomia kuvia vuosien varrelta. Kirja on ajankuva siitä, miten kulttuuri- ja kongressikeskus on muuttunut tapahtumayhtiöksi 30 vuoden aikana.  
 
Mukana ovat sekä kotimaisten että kansainvälisten artistien ikimuistoiset vierailut Juice Leskisestä aina Kris Kristoffersoniin ja Laura Pausiniin. Kirja kaivautuu myös syvälle tärkeimpiin valtiotapahtumiin vuoden 1992 Suomi 75 -juhlasta aina itsenäisyyspäivän vastaanottoon 2013 – unohtamatta kansainvälisiä kongressitapahtumia.
 
Luvassa on huumoria ja koskettavia hetkiä, mutta teos tutkii instituution vaikutusta ja vaiheita myös kriittisellä asenteella. Näin talossa on vapaan kulttuuritoimittajan kirjoittama teos, jossa hän kertoo Tampere-talosta ja sen historiasta ulkopuolisen silmin.
 
Valtteri Mörttinen (s. 1989) on populaarikulttuuriin erikoistunut vapaa toimittaja. Hän on työskennellyt mm. elokuvakriitikkona ja kolumnistina sekä toimittanut niin henkilökuvia kuin koripalloraporttejakin.
 
Valtteri Mörttinen: Näin talossa – Tarinoita Tampere-talosta (Docendo 2020), sidottu, 208 sivua.