Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.04.2022

Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja vaihtuu yli 40 vuoden jälkeen

Kesän 2022 festivaali päättää Musiikkijuhlien perustajan, sellisti Arto Noraksen upean, peräti 42 vuoden pituisen kauden tapahtuman taiteellisena johtajana. Uutena taiteellisena johtajana aloittaa yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä viulisteista ja Musiikkijuhlien pitkäaikainen vakiovieras Elina Vähälä.

 

Kuvassa ovat Arto Noras ja Elina Vähälä sillalla taustallaan Naantalin kirkko.  Kuva on talvikuva.

Arto Noras ja Elina Vähälä Naantalissa. Kuva: Jaska Poikonen

 

Naantalin Musiikkijuhlat sai alkunsa, kun ensimmäinen festivaali järjestettiin kesällä 1980 sellotaiteilija Arto Noraksen aloitteesta. Sen jälkeen noin puoli miljoonaa kävijää on kuullut Musiikkijuhlilla yli 3000 teosta noin 60 orkesterin ja 700 taiteilijan esittäminä.

Noraksen tinkimättömien laatutavoitteiden ja kansainvälisen taiteilijaverkoston ansiosta Naantalin Musiikkijuhlat on nykyään yksi Suomen arvostetuimmista musiikkitapahtumista ja noteerattu korkeatasoiseksi myös Suomen ulkopuolella.

- Nyt on hyvä aika siirtää taiteellinen vetovastuu uudelle sukupolvelle, toteaa toukokuussa 80 vuotta täyttävä Arto Noras.

Noras ei jätä Naantalin Musiikkijuhlia, vaan luotsaa jatkossa kansainvälisen huipputason selloakatemiaa, joka jalostetaan osaksi musiikkileiri Vallis Gratiae -akatemiaa.

 

Kuvassa on Elina Vähälä sivukuvassa hiukset kammattuna taakse nutturalle ja viulu kädessään.

Elina Vähälä. Kuva: Sydän-Hämeen Lehti

 

Uudeksi taiteelliseksi johtajaksi Naantalin hyvin tunteva huippuviulisti

Naantalin musiikkijuhlasäätiön hallitus päätti uudesta taiteellisesta johtajasta maanantaina 11.4.2022.

- Arto Noras on tehnyt valtavan työn Naantalin Musiikkijuhlien eteen alkaen sen perustamisesta yli neljäkymmentä vuotta jatkuneeseen taiteelliseen luotsaamiseen. Haluan kiittää häntä näistä suurenmoisista saavutuksista samalla kun toivotan tulevan taiteellisen johtajan Elina Vähälän lämpimästi tervetulleeksi tehtäväänsä, toteaa musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Ritvanen.

Viulisti Elina Vähälä kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kansainväliseen kärkikaartiin. Hänen sointinsa ja virtuositeettinsa ovat valloittaneet musiikkikriitikoita ympäri maailmaa. Kamarimuusikkona ja orkesterisolistina ahkerasti konsertoiva Vähälä toimii myös opettajana: hän on vuonna 2009 toimintansa aloittaneen Viuluakatemian perustajajäsen sekä Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston viuluprofessori. Vähälä on toiminut lisäksi Sysmän sekä Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Arto Noras on vakuuttunut siitä, että Musiikkijuhlat on hyvissä käsissä.

- Tunnen Elinan pitkältä ajalta, ja arvostan hänen taiteellisia ansioitaan ja musiikillisia pyrkimyksiään. Itse aloitin musiikkijuhlatyöskentelyn reilu 40 vuotta sitten amatöörinä, Elina jo valmiina ja kokeneena ammattilaisena, Noras kertoo.

- Olen iloinen myös siitä, että saatoin itse vaikuttaa seuraajani valintaan, sillä asia on minulle kaikkien näiden vuosien jälkeen luonnollisesti hyvin tärkeä, hän jatkaa.

Ensimmäisestä Vähälän suunnittelemasta Naantalin Musiikkijuhlien ohjelmasta päästään nauttimaan 6.-17.6.2023.

- Olen tavattoman kiitollinen saamastani luottamuksesta. Naantalin Musiikkijuhlat on ainutlaatuinen yhdistelmä upeinta musiikkia ja merellisyyttä, ja olen saanut kuulua sen muusikkoperheeseen jo yli 20 vuotta, toteaa Elina Vähälä.

- Arto on luonut festivaalin, joka on sisällöltään maailmanluokkaa ja tunnelmaltaan idyllinen. Aion luotsata tätä festivaalia kunnioittamalla sen perinteitä ja uudistamalla sitä oman taiteilijapersoonani kautta, hän jatkaa.

Elina Vähälä ehti toimia Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vasta vuoden ajan, ja jättää sen tehtävän ennenaikaisesti aloittaessaan Naantalin Musiikkijuhlien johdossa.

Uusin voimin kohti tulevaa

Naantalin Musiikkijuhlia viedään tulevan kesän jälkeen eteenpäin uusin voimin, sillä toimitusjohtaja Suvi Innilä aloitti työssään marraskuussa 2020 edeltäjänsä Tiina Tunturin jäätyä tehtävästä eläkkeelle 23 vuoden jälkeen.

- Odotan erittäin suurella innolla yhteistyötämme Elinan kanssa – ihailen häntä muusikkona ja persoonana, ja tiedän, että Naantalin Musiikkijuhlien kehittäminen on meille molemmille hyvin tärkeää, Innilä kertoo.

- Olen ollut etuoikeutettu saadessani työskennellä nämä pari vuotta suuresti arvostamani Arto Noraksen kanssa. On ollut ilo rakentaa hänen kanssaan festivaalia, vaikeista ja poikkeuksellisista ajoista huolimatta, hän jatkaa.