Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.02.2020

Mystiset revontulet on Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttely

Revontulet ovat kautta historian herättäneet kysymyksiä salaperäisyydellään niin tutkijoissa kuin tavallisissa ihmisissä. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttely avaa katsojille tätä mystistä ilmiötä upeiden luontokuvien ja videotaideteoksen kautta. Näyttelyyn tuovat teoksiaan luontokuvaajat Jorma Luhta ja Martti Rikkonen sekä kuvataiteilija Riitta Helevä.

Kuvassa on järvimaisema illalla ja taivalla on värikkäät revontulet.

Purjekari. Kuva: Jorma Luhta

 

Jorma Luhta on oululainen pohjoisiin luontoaiheisiin erikoistunut kirjailija ja valokuvaaja. Hänelle on kaksi kertaa myönnetty Valokuvataiteen valtionpalkinto. Luhdan kirjoittamat ja kuvaamat kaksi kirjaa, Metsola ja Tähtiyöt, ovat valittu vuoden parhaiksi luontokirjoiksi. Tähtitaivasta hän kertoo alkaneensa kuvaamaan noin kaksikymmentä vuotta sitten.

Martti Rikkonen on inarilainen luontokuvaaja ja biologi, jonka videotaideteos revontulista on nähtävissä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon galleriassa. Rikkonen on tunnettu erityisesti eläinten ja revontulien kuvaajana. Hän on kahdesti voittanut vuoden luontokuvakilpailun. Hän itse kertoo, että ei voisi kuvitellakaan kyllästyvänsä revontuliin, joissa on jotain samaa kuin hirmumyrskyissä.

Riitta Helevä on oululainen kuvataiteilija. Hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa tuote- ja ympäristösuunnittelulaitoksella keramiikkataidetta. Hänen teoksiaan on mm. Aineen taidemuseon, Joensuun kaupungin ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa. Riitta Helevä tuo Vuohijärvelle kokoelman uniikkiteoksia. Hän kertoo tutkivansa onkaloiden ja maakerrosten maailmaa, syvyyksiä ja salaisuuksia. Itse hän kuvaa kotinsa sijaitsevan vähäeleisessä maisemassa, levollisuudessa, lähes tyhjyydessä. Tässä maisemassa ja sen kerroksissa Helevä vaeltaa etsien ilmiasua mittaamattomalle ja määrittelemättömälle.