Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.10.2022

Myrsky Kotkassa on vivahteikas uusi tulkinta Shakespearen klassikosta

Sateinen syysilta ja menimme Kotkaan ja siellä kaupunginteatteriin, missä menee Myrsky. Shakespeare'n klassikonäytelmä on saanut uuden version Miko Jaakolan toimesta. Hän on myös ohjannut, lavastanut ja esityksessä näkyvät videot ovat hänen tuotoksisaan.

En ollut etukäteen ottanut selvää, millainen näytelmä olisi nähtävissä, vaan ihan sumeilematta luotin siihen, että Kotkassa osataan, olipa se sitten millainen esitys tahansa. No, Myrsky on pienellä näyttämöllä ja olipa vaikuttava. Miten olikin vanhasta näytelmästä saatu vielä sovittamallakin varsin toimiva. Sovituksesta vastasivat näyttelijät.

 

Kuvassa on kolme naishoitajaa ja yksi mies isot, valkoiset rokotusneulat käsissään.

Kuva: Kotkan kaupunginteatteri

 

Seppo Merviä on roolissaan Pertti, joka luulee olevansa Prospero. Pertillä on Shakespeare-syndrooma. Aika jännä, että vaikka välillä oli jotenkin hupaisaa, niin kyllä oli vakavaakin. Melkein uskoin, että on oikeasti olemassa Shakespeare-syndrooma, kun onhan niitä kaikkia muitakin omistuisia syndroomia. Niin uskottavaa oli se tulkinta ja sen syyt ja seuraukset.

Prospero-Pertti on hoidossa, missä lääkäri ja kolme topakkaa hoitsua hoitavat varsin tehokkaasti potilastaan. On erilaisia hoitomuotoja ja terapioita, joilla yritetään päästä Pertin mielen ytimeen.
Vauhtia ja uskomattomia tilanteita ei puutu ja siitä vastaa mm. Mirka Mylläri, joka on hoitaja Milla, mutta myöskin Miranda, Antonio ja Ofelia!!!

 

Kuvassa on naishoitaja kyykyssä ja mies vihertävässä yöpuvussa makaamassa lattialla tiiviissä keskustelussa.

Kuva: Kotkan kaupunginteatteri

 

Vauhdissa mukana myös Ella Mustajärvi, jonka roolit ovat hoitaja Mari, Caliban, Sebastian ja Desdemona. Siis ihan toden totta, melkoisia tilanteita oli ja jos välillä tuntui, ettei pysy kärryillä, niin lopulta se kokonaisuus oli kyllä hyvä paketti.

 

Kuvassa on lääkäri pöydän takana ja valkotukkainen potilas edessään keskustelemassa.

Kuva: Kotkan kaupunginteatteri

 

Anne Niilola on sellainen pakkaus, jota aina ihailen, sillä kun hän ei ole enää mikään nuori tyttö, niin olemus ja kropan notkeus on ihailtavaa, puhumattakaan ilmeistä. Hänellä oli roolit olla hoitaja Tuuli, Ariel, Alonso, Hamlet Koistinen, Lady Machbeth ja Trinculo!!!
Sitten Kari Kukkonen, hänellä oli vain yksi rooli, se lääkäri. Jotenkin niin turvallinen, että hyvä, kun joku edes tietää, missä mennään.

Myrsky on hemmetin hieno esitys ja oivaltava uusi toteutus, missä on niin monta vivahteikasta kohtausta, että kyllä sitä oli ihan ihmeissään ja miten ilahtunut. Tällainen tragikomedia antaa todella paljon ja jättää sellaisen pitkäkestoisen jälkitunnelman. Silti uskallan suositella pikkujouluporukoita varaamaan iltaansa tämän!