Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.09.2021

Musiikkitalon urkujen rakentamista seuraava Urkujen matka -valokuvanäyttely avautuu maanantaina 6.9.

Helsingin Musiikkitalon konserttisalin uusien urkujen rakentamisen ensimmäinen vaihe toteutettiin konserttisalissa kesän 2021 aikana. Toistaiseksi urut jäävät vielä konserttiyleisön katseilta piiloon, mutta kesän aikana toteutettuihin työvaiheisiin pääsee kurkistamaan Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kautta, joka on nähtävillä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä.

Musiikkitalon uudet konserttiurut rakentuvat kolmessa vaiheessa vuosina 2021–2023. Massiivisten urkujen rakentaminen on jaettu kahdelle kesälle, joista kuluneen kesän 2021 toteutettiin mm. suurimpien puuosien ja ilmakoneiden asennukset. Nyt toteutetut rakennustyöt jäävät kuitenkin näkymättömiin, sillä tulevien urkujen paikkaa peittää vielä suojakangas. Rakennustyöt jatkuvat kesällä 2022, jolloin Suomeen saapuvat suurin osa urkupilleistä ja urut rakennetaan fyysisesti valmiiksi. Soinnin kannalta merkittävin työ toteutetaan kesällä 2023, jolloin toteutetaan urkujen äänitys. Äänitysvaiheessa rakennetaan urkujen lopullinen sointi. Syksyn 2023 ajan urkuja testataan ja säädetään ja uusien urkujen avajaisia vietetään 1.1.2024.

Musiikkitalon urkujen rakentamista seuraava Urkujen matka -valokuvanäyttely avautuu maanantaina 6.9.2021.

Kuva: Sakari Röyskö

Urkujen matka -valokuvanäyttely esittelee urkujen rakennusvaiheita
Monivuotista hanketta ja urkujen rakentumista dokumentoidaan mm. valokuvin. Hankkeen kuvamateriaalista koostetaan vaiheittain kasvava valokuvanäyttely, jonka ensimmäinen osa on nähtävissä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä 6.9.–2.10.2021 välisen ajan. Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kuvat ovat valokuvaaja Sakari Röyskön käsialaa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Röyskö on toteuttanut useita dokumentaarisia taidevalokuvaprojekteja, joiden myötä syntyneistä kuvista on järjestetty yksityisnäyttelyitä. Keväällä 2017 Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa nähtiin Röyskön näyttely Myllypuro, jonka kuvista heijastuvat helsinkiläislähiön muuttuva ympäristö ja elämänmeno. Vuonna 2020 STOAssa nähty PUHOS-dokumenttivalokuvaprojekti tarjosi näkökulman luhistuvan ostoskeskuksen maailmaan Helsingin Itäkeskuksessa.

Urkujen matka -valokuvanäyttelyä koostetaan vaiheittain sitä mukaa kun rakentaminen edistyy ja ensimmäisen osan kuvat on näyttelyvitriinissä 6.9. - 2.10.2021.

Kuva: Sakari Röyskö

Musiikkitalon uruista tulossa yksi aikamme merkittävimmistä instrumenteista
Musiikkitalon uusista uruista tulee rikkaat ja mahdollisimman monenlaisen musiikin esittämiseen sopivat. Urut on pyritty näkemään tulevaisuuden soittimena eivätkä ne siten ole sidottu yhteen aikakauteen, tyyliin tai genreen. Uruista tulee 123 äänikertaiset ja ne sisältävät myös uuden musiikin säveltämisen ja esittämisen mahdollistavaa tekniikkaa, kuten mikrotonaalinen pillistö, säädeltävä ilmanpainejärjestelmä ja lukuisat yläsäveläänikerrat. Myös urkujen julkisivu tulee olemaan moderni ja musiikkitalon arkkitehtuuria rikastuttava tunnusmerkki.