Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.05.2023

Museomehiläisiä Gallen-Kallelan Museolle

Gallen-Kallelan Museon, Tarvaspään, pihapiiriin on saapunut pohjolan tummia mehiläisiä. Nämä museomehiläiset ovat pohjoisen vaativiin olosuhteisiin tottunutta alkuperäisrotua, joiden tehtävä on pölyttää museon historiallista hedelmäpuutarhaa sekä lähiluonnon kasveja. Niiden hunajaa saadaan toivottavasti syksyllä myös museokauppaan myyntiin.

 

Kuvassa on Gallen-Kallelan hirsitalo ja sen vierellä mehiläispesiä sekä nainen hoitamassa niitä. Kuva on musta-valkoinen.

Kuva: Gallen-Kallela Museo

 

Pohjolan tummia mehiläisiä kasvatettiin Suomessa 1700-luvulta saakka, mutta 1800-luvun lopulla se jäi muiden maahantuotujen mehiläislajien syrjäyttämäksi. Nykyään pohjolan tummaa mehiläistä pidetään uhanalaisena lajina. Tumman mehiläisen kannan säilymisen eteen tekee työtä Suomen tumman mehiläisen hoitajat ry. Tarvaspäähän sijoitettuja pesiä hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja Markku Pöyhönen, jonka mehiläispesiä on myös muissa museokohteissa.

Gallen-Kallelan Museo haluaa tukea tumman mehiläisen suojelutyötä myös Suomen tumman mehiläisen hoitajat ry:n kannatusjäsenyydellä. Kannatusjäsenyys on hankittu tänä kesänä viidettä kertaa järjestettävien Maryn naistenkutsujen tuotoilla. Kutsuja järjestetään Tarvaspään puutarhan ylläpitämiseen Mary Gallen-Kallelan hengessä. Museon pihapiiriä kehitetään niin historiallisuuden, viihtyvyyden kuin lähiluonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.

Gallen-Kallelan Museolla voi viettää Maailman mehiläispäivää tulevana lauantaina 20. toukokuuta iloisesti pörrääviä tummia mehiläisiä seuraten!