Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.10.2019

Museo soittaa kotiin - Helsinki tarjoaa kulttuuripalveluja etänä kotihoidon asiakkaille

Helsingin kaupunki tarjoaa taide- ja kulttuurielämyksiä etänä kotihoidon asiakkaille tablettitietokoneiden välityksellä. Tavoitteena on edistää kotona asuvien iäkkäiden kulttuurisia oikeuksia ja osallisuutta kehittämällä uudenlaisia digitaalisia palveluita. Pilottialueena toimivan Laajasalon kotihoidon asiakkaille on tämän vuoden aikana tarjottu etänä mm. improvisaatioteatteria sekä retkiä kulttuurikohteisiin.

 

Kuvassa on vasemmalla vinottain Satu Sipilä, jolla on kuulokkeet päässään ja niistä lähtee johto kameranäyttöön, joka osoittaa museon seinällä olevaan tauluun Seinät ovat vaalean keltaiset.  Taulu on keskella seinää ja siinä on kaksi naista, joista toinen katsoo vasemmalle ja toinen on kumartuneena maahan päin. Maa on ruskehtava ja taustalla on vihreätä metsää ja kaukana siintää horisointissa haarmaa sinertävä taivas.

HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva: Virpi Peltola

 

”Teknologian avulla myös huonokuntoiset ikäihmiset pääsevät kokemaan jotain uutta”, lähihoitaja Nina Blåfield kertoo Laajasalon kotihoidosta. Etälähetykset ovat vuorovaikutteisia ryhmäpuheluita, jotka tehdään tablettitietokoneen kautta. Tablettitietokoneita on Helsingissä jo noin 800 kotihoidon asiakkaalla.

Tabletin pirahtaessa kotihoidon asiakas pääsee vuorovaikutteiselle matkalle esimerkiksi Ellen Thesleffin näyttelyyn. 87-vuotias Soili ja 91-vuotias Eila seurasivat taidemuseo HAMista lähetettyä opastusta kodeistaan ensimmäistä kertaa.”Harvinaisen hyvä selostus ja voi tätä suositella muillekin. Niin harvoin pääsee taiteen pariin”, ensikertalaiset kommentoivat.

Tänä syksynä kotihoidon asiakkaat pääsevät vielä muistelemaan Helsingin kaupunginmuseon kanssa, osallistumaan Helsingin Kaupunginteatterin runohetkiin sekä Maria Baric Companyn nukketeatteriin.

”Olemme innoissamme siitä, millaista palautetta olemme saaneet sekä kotihoidon kautta asiakkailta että kulttuurisisältöjen tuottajilta. Tabletin välityksellä on koettu aitoa vuorovaikutusta kulttuurin äärellä”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Outi Sivonen.

Toiminta on osa Tänään kotona -hanketta, jota koordinoi Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-ajan toimiala. Kohderyhmänä ovat kotihoidon asiakkaat. Hankkeen yhteistyökumppaneita Helsingissä ovat mm. Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin kaupunginorkesteri, Helsingin taidemuseo HAM, Helsingin kaupunginmuseo, Palvelukeskus Helsinki, Metropolia ammattikorkeakoulu sekä joukko yksityisiä taiteilijoita.

Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen vuosille 2018–2019. Hankkeessa ovat mukana Helsingin, Tampereen ja Vaasan kaupungit. Hankkeen tuloksia esitellään päätösseminaarissa Kulttuurikeskus Caisassa 27.11.