Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.10.2019

Mörkö ja Bratislavan ihme - kirja jääkiekon maailmanmestareista ilmestyy ensi viikolla

Kirja kertoo Leijonien uskomattoman tarinan, joka huipentui epätodelliselta tuntuneeseen MM-kultaan. Nimettömälle ja MM-kisojen ensikertalaisia pursunneelle joukkueelle ei ennen kisoja annettu mitään toivoa. Ennakkoon lytätty ryhmä kasvoi kuitenkin päävalmentajansa Jukka Jalosen johdolla kultaiseksi joukkueeksi. Sensaatiomainen maailmanmestaruus oli ylivertainen esitys yhteistyön voimasta.

Kuvassa on osa kirjan kannesta, jossa Mörkö-Marko Anttila pitää voittopokaalia ylhhäällä käsissään ja koko joukkue on on selin ja osoittelee pokaalia sini-valkoisissa pelipaidoissaan.  Ylhäällä vasemmalla on kirjoittajien Tuomas Arkimies ja Kasperi Kunnas nimet mustalla ja ei isosti alekkain.

Kuva: Minerva Kustannus Oy

 

Suomi löi turnauksen ratkaisuvaiheessa kolme voittamattomana pidettyä joukkuetta, jotka olivat täynnä eturivin NHL-pelaajia. Ensin nöyrtyi Ruotsi, sitten Venäjä ja lopulta finaalissa Kanada. Teko on ilmiömäinen koko lajin historiassa.

Suomi nappasi mestaruuden maailman parhaalla yhteistyöllä. Ennakkoluulottomalle ja raikkaalle joukkueelle kasvot antoi sen mainio ja maanläheinen kapteeni Marko Anttila, joka nousi takarivistä kansallissankariksi, koko Suomen Mörkö-Markoksi.

Tämä kirja kertoo, miten mahdottomasta tuli mahdollista. Se on tarina veljeydestä, yhteistyöstä ja unelmasta – sellaisena kuin joukkueen jäsenet sen itse kokivat.

Tuomas Arkimies (s. 1978) on urheilutoimittaja, joka on seurannut jääkiekkoa koko elämänsä. Arkimies on työskennellyt vuosina 2004-2018 Suomen Tietotoimistossa ja vuodesta 2018 lähtien Ilta-Sanomissa ja Urheilulehdessä.   

Kasperi Kunnas (s. 1986) on urheilutoimittaja, joka on työskennellyt vuodesta 2011 lähtien MTV:n tv-tuotannoissa ja verkkotoimituksessa.