Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.02.2024

Monipuolista materiaalien käyttöä ilmentävä Kokeileva konkretismi ja Monika Sosnowskan veistosten An Order Apart -näyttelyt avautuvat EMMAssa

Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttely tuo esiin konkretistisen taiteen eri ilmaisumuotoja sekä taiteilijoiden taidokasta materiaalien, rakenteiden ja värien käyttöä. Näyttelyyn on valittu teoksia yli 50 taiteilijalta EMMAn kokoelmista. Samanaikaisesti EMMAssa avautuu kuvanveistäjä Monika Sosnowskan kuudesta suurikokoisesta veistoksesta koostuva näyttely An Order Apart.

 

Kuvassa on vaalean sinisellä pohjalla vinoja monivärisiä tasoja ja niitä on pystyasennossa. Näiden keskellä on saman väriset leijuvat kuutiot.

Antti Ukkonen, Maalaus, ajoittamaton, EMMA-kokoelma. Kuva: Ari Karttunen/EMMA

 

Kokeileva konkretismi 6.3.2024–2.3.2025

Kokeileva konkretismi tarkastelee uusin silmin konkretistisen taiteen monimuotoisuutta esittelemällä yli viidenkymmenen taiteilijan teoksia aina 1950-luvulta tähän päivään EMMAn kokoelmista. Näyttelyyn on valittu teoksia, jotka tuovat esiin konkretismin eri ilmaisumuotoja sekä taiteilijoiden taidokasta materiaalien, rakenteiden ja värien käyttöä. EMMAn tiloissa konkretistinen taide asettuu erityiseen vuorovaikutukseen sekä Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman WeeGee-talon teollisen ja geometriaan perustuvan arkkitehtuurin, että samanaikaisesti avautuvan Monika Sosnowskan An Order Apart -näyttelyn kanssa.

Kokeileva konkretismi juhlistaa Lars-Gunnar ‘Nubben’ Nordströmin (1924–2014) 100-vuotisjuhlavuotta esittelemällä suomalaisen konkretismin edelläkävijään liittyvää taiteen perintöä. L-G Nordströmin Säätiö on lahjoittanut kuvataiteilija Elina Autiolta tilaamansa teokset EMMAn kokoelmaan ja osaksi näyttelyä.

 

Kuvassa on vaalealla pohjalla ruskeata, kapeata nahkahihnaa ripustettuna seinälle aaltoilevasti ja toinen menee vaakana. Toinen ylhäältä lenkkinä alas ja ylös.

Monika Sosnowska, Handrail, 2016. Taiteilijan ja Hauser & Wirth luvalla. Kuva: Mario de Lopez/Monika Sosnowska

 

Monika Sosnowska: An Order Apart 6.3.–15.12.2024

Puolalaisen kuvanveistäjä Monika Sosnowskan (s. 1972) näyttely An Order Apart (Rakenteiden erottamat) koostuu taiteilijan kuudesta suurikokoisesta veistoksesta, jotka on valmistettu rakennusmateriaaleista, kuten teräspalkeista, betonista ja raudoitustangoista. Taiteilijaa kiinnostaa erityisesti se, miten arkkitehtuuri ja tila vaikuttavat ihmisiin, ja kuinka vaikeaa on muuttaa olemassa olevia rakenteita. Hän luo tutuista materiaaleista jotain täysin uutta muokkaamalla ja vääristämällä niiden alkuperäisiä ominaisuuksia ja käyttötarkoitusta. Sosnowskan veistokset ottavat EMMAn näyttelytilan haltuun kokonaisvaltaisesti, tarjoten katsojalle uuden näkökulman näyttelykeskuksen arkkitehtuuriin ja sen historiaan painotalona.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Hauser&Wirthin ja Foksal Gallery Foundationin kanssa.

https://emmamuseum.fi/