Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.02.2024

Monipuoliset näyttelyt ja tapahtumat juhlistavat Lars-Gunnar “Nubben” Nordströmin 100-vuotisjuhlavuotta

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) oli suomalaisen abstraktin taiteen edelläkävijä, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuosi näkyy taideorganisaatioiden näyttelyissä ja tapahtumissa laajasti. Runsas ohjelmisto esittelee taiteilijan laajaa tuotantoa, konkretismin perintöä ja sen vaikutuksia nykytaiteessa.

 

Kuvassa on Lars-Gunnar Nordström, joka istuu ja katsoo olkapäänsä yli. Taustalla näkyy taiteilijan teos epätarkasti. Kuva on musta-valkoinen.

Kuva: Börje Söderholm/Tmi Laatukuva

 

Nubben 100 -juhlavuoden ohjelmaa järjestävät Amos Rex, Ateneumin taidemuseo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Galleria 68, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Helsingin Taidehalli, Pro Artibus -säätiö/Galleria Elverket, Taidekeskus Salmela ja Tuusulan taidemuseo. L-G Nordströmin säätiö on mukana toteuttamassa juhlavuoden ohjelmaa.

”Juhlavuoden aikana tullaan näkemään runsaasti Lars-Gunnar Nordströmin taidetta monissa näyttelyissä ja tapahtumissa, hänelle tärkeää jazzia unohtamatta. Suuri kiinnostus näyttelyiden järjestämiseen kuvaa hyvin Nordströmin keskeistä merkitystä suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajana”, Mauri Niemi, L-G Nordström Säätiön asiamies iloitsee.

1940-luvulla uransa aloittanut Lars-Gunnar Nordström oli ensimmäisiä suomalaisia abstrakteja taiteilijoita. Modernismista innostunut Nubben kehitti jo varhain tunnistettavan, kirkkaiden värien ja sommitelmien muodostaman konkretistisen tyylinsä. Hänen runsaaseen tuotantoonsa kuuluu grafiikkaa, maalauksia, veistoksia ja seinäreliefejä.

”Lars-Gunnar Nordström oli tinkimätön pioneeri, joka kulki omia polkujaan. Hän kykeni varioimaan ilmaisuaan vuosikymmenestä toiseen, mutta silti hänen teoksensa ovat välittömästi tunnistettavissa. Nubben piti uskollisesti kiinni tyylistään, vaikka arvostus kotimaassa tulikin vasta viiveellä”, sanoo taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen Pro Artibus -säätiöstä. Tihinen on toiminut kuraattorina Galleria Elverketin, Hanasaaren kulttuurikeskuksen ja Helsingin Taidehallin Nubben-aiheisissa näyttelyissä. “On mahtavaa, että Nubbenin elämäntyötä juhlistetaan tänä merkkivuonna näin monipuolisen ohjelmiston voimin. Iloitsen myös siitä, että moderni abstraktio inspiroi monia nykytaiteilijoita.”

Lars-Gunnar Nordström oli taiteilijana intohimoisen kiinnostunut nykyajasta ja sen kuvataiteellisesta analyysista. Hän työskenteli koko uransa ajan kansainvälisesti. Nordströmin teoksia on lukuisissa arvostetuissa museo- ja yksityiskokoelmissa. Pro Finlandialla v. 1972 palkittu Nordström valittiin Helsingin juhlaviikkojen vuoden taiteilijaksi v. 1983. Samana vuonna hän sai tunnustusta myös Ruotsissa, jossa hänelle myönnettiin Prinssi Eugenin -mitali.

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen näyttelyllä ja seminaarilla jo viime vuonna käynnistynyt monipuolinen Nubben 100 -vuoden ohjelma jatkuu läpi vuoden 2024. Juhlavuoden kunniaksi L-G Nordströmin Säätiö on tilannut kaksi teosta kuvataiteilija Elina Autiolta. Ne esitetään EMMAn Kokeileva konkretismi - näyttelyssä ja Säätiö on lahjoittanut ne EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelmaan.

Nubben 100 -juhlavuoden ohjelma aikajärjestyksessä:

Galleria Elverket, Pro Artibus -säätiö
Nubbenin hengessä viidellä tavalla
26.1.–14.4.2024

Näyttelyn perusajatus rakentuu Nubbenille tärkeän moniaistisuuden ja variaation merkitykseen taiteellisessa työskentelyssä. Se esittelee viisi nykytaiteilijaa (Oscar Hagen, Ville Laurinkoski, Sasha Rotts, Jarkko Räsänen ja Man Yau), joilla kaikilla on oma tyylinsä ja äänensä, mutta jotka uskaltavat ennakkoluulottomasti varioida oman taiteellisen ajattelunsa puitteissa. Heidän teoksensa liikkuvat moniaistisuuden, esittävän ja ei-esittävän välillä.

Tuusulan taidemuseo:

Taiteilijakoti Erkkola
Liikahduksia – modernin kaupungin aiheita 1900-luvulta
Lars-Gunnar Nordström 100 vuotta
14.2.–26.5.2024

Lukio ja kulttuuritalo Monio
Lars-Gunnar Nordströmin juhlavuoden festivaali
23.–24.2.2024

Moderni elämänmuoto kaupunkiaiheineen tuli suomalaiseen taiteeseen 1920-luvulta alkaen. Kaupunki oli myös Lars-Gunnar Nordströmin oma miljöö. Taiteilijakoti Erkkolan näyttelyssä on Nubbenin teosten lisäksi töitä hänen aikalaisiltaan. Tuusulassa Nubbenia juhlitaan myös kaksipäiväisellä festivaalilla, jonka ohjelmisto koostuu taiteilijalle itselleen rakkaasta jazz-musiikista. Musiikin lisäksi päästään kuulemaan myös mielenkiintoisia tarinoita Lars-Gunnarin elämästä taiteilijana.

EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Kokeileva konkretismi
6.3.2024–2.3.2025

EMMAn kokoelmanäyttely tarkastelee uusin silmin konkretismin pitkää traditiota ja nykymuotoja.

Yli viidenkymmenen taiteilijan teoksia sisältävä kokonaisuus tuo esiin suuntauksen moniulotteisuutta, materiaalista moninaisuutta ja leikillistä lähestymistapaa. EMMAn tiloissa konkretismi asettuu erityiseen vuorovaikutukseen Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman WeeGee-talon teollisen ja geometriaan perustuvan arkkitehtuurin kanssa.

Kokeileva konkretismi -näyttely juhlistaa Lars-Gunnar ‘Nubben’ Nordströmin (1924–2014) 100-vuotisjuhlavuotta esittelemällä suomalaisen konkretismin edelläkävijään liittyvää perintöä. Näyttely esittelee Nubbenin ja hänen aikalaistensa teoskokonaisuuden, joka tarjoaa aikakapselin konkretismin alkulähteille. L-G Nordströmin Säätiö on lahjoittanut EMMAn kokoelmaan näyttelyä varten tilaamansa Elina Aution teokset.

Helsingin Taidehalli
Dynaaminen tila – Nubben 100 vuotta
27.3.–19.5.2024

Helsingin Taidehallissa nähdään Lars-Gunnar Nordströmin tuotannon koko laaja skaala taidegrafiikasta veistoksiin, varhaisista figuratiivisista töistä aina viimeisimpiin teoksiin saakka. Juha-Heikki Tihisen kuratoima runsas näyttely paljastaa Nubbenin taiteellisen ajattelun tinkimättömyyden – tyylillisesti yhtenäisen, mutta variaatioissaan rikkaan.

Amos Rex
Musta tuntuu, toistaiseksi
27.3.–8.9.2024

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin taiteella on aina ollut tärkeä asema Amos-museoissa, niin Amos Andersonin taidemuseon näyttelyissä kuin Föreningen Konstsamfundetin kokoelmissa, joita Amos Rex nykyään hallinnoi. Amos Andersonin rönsyilevässä 1970-luvun näyttelytoiminnassa eräänä näkyvänä ja toistuvana ilmiönä oli abstrakti geometrinen taide, ja sen alalaji konstruktivismi, jota Nubben sai näkyvästi edustaa tyylisuunnan puhdasverisenä tekijänä. Varsinkin museossa vuonna 1970 järjestetty laaja yksityisnäyttely oli merkittävä kulmakivi taiteilijan uralla, ja Nubbenilla ja museon pitkäaikaisella museonjohtajalla Bengt von Bonsdorfilla oli läheiset välit. Kokoelmissa on Nubbenilta parisen kymmentä graafista vedosta sekä neljä keskeistä maalausta. Näistä yksi, vaikuttava triptyykki Dimensional succession (1962), on taiteilijan juhlavuotena 2024 esillä Amos Rexin laajassa kokoelmanäyttelyssä.

Galleria 68
NUBBEN 60`s
11.4.–26.5.2024 (suljettu 10.–12.5.)

Galleria 68 on ainoa konstruktivistiseen taiteeseen keskittyvä galleria Suomessa. Galleria on jo aiemmin pitänyt kaksi näyttelyä Lars-Gunnar Nordströmistä. Toisessa esiteltiin hänen kubistisia varhaiskauden töitään ja toisessa lähinnä 1950-luvun serigrafioita. Nordströmin 1960-luvun serigrafiat täyttävät Galleria 68:n ajalla 11.4.–26.5.2024.

Taidekeskus Salmela
Lars-Gunnar Nordströmin taidegrafiikkaa
8.6.–11.8.2024

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 2024 Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmiä, jonka syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Nordström oli abstraktin taiteen edelläkävijä Suomessa. Tiiviit yhteydet niin pohjoismaisiin kuin Pariisin ja New Yorkin taidekenttiin tekivät Nordströmin urasta myös kansainvälisesti huomionarvoisen. Kuvataiteen lisäksi jazzmusiikki oli hänen elämänsä suurimpia intohimoja. Kunnianosoituksena taiteilijan elämäntyölle Salmelassa on esillä monipuolinen kokoelma Nordströmin taidegrafiikkaa.

Ateneumin taidemuseo
Fokus-sali: Lars-Gunnar Nordström
27.8.–24.11.2024

Ateneum juhlistaa Lars-Gunnar “Nubben” Nordströmiä pienimuotoisella Fokus-näyttelyllä, joka rakentuu Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvalle aineistolle. Näyttelyn painopiste on Nubbenin varhaistuotannossa; 1940-luvun ja 1950-luvun teoksissa ja hänen täysabstraktin ilmaisunsa kehittymisessä. Esillä on myös valokuvia ja arkistomateriaalia.

Mennyt ohjelma:

Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Nubben 100 – Lars-Gunnar Nordström, Robin Lindqvist, Jarkko Räsänen
2.6.2023–4.2.2024

Nubbenin teosten rinnalla esitellään kaksi nykytaiteilijaa, joiden työskentely perustuu abstraktin taiteen perinteeseen. Lisäksi he jakavat Nubbenin kiinnostuksen musiikkiin. Näyttelyn teokset avaavat näkymän abstraktion laajuuteen ja ei-esittävän taiteen kykyyn kuvata sekä dynaamista liikettä että keskittynyttä rauhaa.