Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.06.2022

Mittava Tampereen Työväen Teatterin ja Espoon Kaupunginteatterin yhteistuotanto Käärmeenpääntallaajat tuo etnoteknon ja tanssin vimmaa näyttämöille

Uusi kotimainen yhteistuotanto Käärmeenpääntallaajat nähdään ensi keväänä Tampereen Työväen Teatterissa ja Espoon Kaupunginteatterissa. Tuotannossa on mukana kaksi ilmaisutaidon lukiota, Tampereella Tampereen Yhteiskoulun lukio ja Espoossa Kallion ilmaisutaidon lukio. Nykyajan kulttibändi Suistamon Sähkö, syvälle musiikin uumeniin sukeltava Palomylly, Tanssiteatteri Tsuumi, Folk Extreme, lukiolaiset sekä yllätysvierailija täyttävät niin lavan, teatterin aulan kuin katsomonkin yrittäen ratkoa ikuista arvoitusta - miten pitäisi elää ja miksi?

Kuvassa on ensimmäisenä mies ilman paitaa istumassa kirjavissa alushousuissa ja saappaissa kädet pään takana katse kauhistuneena ylöspäin.  Hänen takanaan on jono ihmisiä, jotka istuvat  myös tuoleissa kivisessä loivasti ylöspäin kaartuvassa avoimessa maastossa. Takana harmaata pilveä.

Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

 

Esitysdramaturgiasta ja ohjauksesta vastaa akateemikko, koreografi ja tanssija Marjo Kuusela. Luvassa on hurmoksellinen ja kiehtova sukellus menneisyyteen ja takaisin, täynnä raivokasta etsintää ja vavahduttavaa iloa.

Tampereen Työväen Teatterissa nähdään kantaesitys 16.3.2023 ja vielä kaksi esitystä 17.3. ja.18.3.2023 Suurella näyttämöllä, Espoon Kaupunginteatterin esitykset ovat Revontulihallissa 4.-19.4.2023.

“Jo vuosia olemme yhdistäneet teatterillisia elementtejä bändin keikkoihin ja siitäkös on yleisö ollut riemuissaan. Käärmeenpääntallaajat-porukka on huolella ja tarkoin valittujen indie-muusikoiden ja freelance-tanssijoiden yhteinen ponnistus, joka iskee keikkalavoilta tutut riffit ja tanssimuuvit yleisölle ja syventää elämystä visuaalisuuden ja tarinallisuuden kautta”, toteavat Suistamon Sähkön jäsenet ja Käärmeenpääntallaajien säveltäjä Anne-Mari Kivimäki ja koreografi Reetta-Kaisa Iles. “On myös hienoa tehdä yhteistyötä lukiolaisten kanssa ja ymmärtää heidän kauttaan paremmin omaa aikaamme. Käärmeenpääntallaajat tamppaa yhteisöllisyyttä, vapautta ja rakkautta niin kipeästi kaipaavaan aikaamme. Luvassa varmasti ainutlaatuinen kokemus niin meille kuin katsojille”.

“Tampereen Työväen Teatterin kannattaa liittoutua sellaisten tekijöiden kanssa jotka tekevät jotain toisin kuin me, ja tekevät sen hyvin”, toteaa teatterinjohtaja Otso Kautto. “Käärmeenpääntallaajat käy riemulla ja tanssien päin pahan voimia. Luvassa on arvokasta elämänilon ja elämänvoiman ylistystä, hyvät juhlat”.

Käärmeenpääntallaajat vie katsojat aina kolmen vuosisadan päähän, unohdettuihin tositapahtumiin, eteläpohjalaisen uskonlahkon mystisiin menoihin. Eri taiteenaloja yhdistävä teos kertoo salatusta yhteisöstä, ankarasta onnen tavoittelusta ja vapauden kaipuusta. Se on niin festivaali, rituaali, rock-konsertti kuin visuaalinen tanssiteos, jossa mukana nuorten lukiolaisten omia näkyjä ja näkemyksiä.  

Luvassa on vahvasti elämyksellinen ja yllätyksellinen ilta kaikille aisteille. Löydämmekö vastauksen siihen, mitä merkitsee usko ja mihin asti olemme valmiita sen perässä menemään?

Työryhmä:
Esitysdramaturgia ja ohjaus Marjo Kuusela
Musiikki Anne-Mari Kivimäki
Koreografia Reetta-Kaisa Iles
Lavastus-, valo- ja videosuunnittelu Janne Teivainen
Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen
Äänisuunnittelu Antti Puumalainen

Näyttämöllä Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Taito Hoffren, Anne-Mari Kivimäki, Pekko Käppi, Ville Rauhala, Antti Puumalainen, Riikka Puumalainen, Timo Saari, Patrik Riipinen ja Tampereen Yhteiskoulun Lukio (TYK)

Yhteistuotanto Folk Extreme, Tampereen Työväen Teatteri, Espoon Kaupunginteatteri, Tanssiteatteri Tsuumi, Tampereen Yhteiskoulun Lukio (TYK)