Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.01.2023

Mitä Suomi lukee: Finlandia-voittaja hallitsi joulukuun listaa 

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Iida Rauman Hävitys – tapauskertomus (Siltala, 2022) nousi joulukuun ostetuimmaksi teokseksi. Hävitys – tapauskertomus oli kotimaisen kaunokirjallisuuden myydyin teos niin painettujen kirjojen kuin ääni- ja sähkökirjojen listoilla.

 

Kuvassa on sininen kirja vaalean ruskean pöydän kannella. Kirjan kannessa on sen nimi Hävitys -tapauskertomus valkoisella melko pienillä kirjaimilla, kirjoittaja Iida Rauma ja alhaalla kustantaja Siltala.

Kuva: http://suketus.blogspot.com

 

Kaikki kolme Finlandia-voittajaa ylsivät omassa genressään painetun kirjallisuuden TOP20-listalle; tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja Ville-Juhani Sutisen Vaivan arvoista – esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain, 2022) oli tietokirjojen sijalla 12. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja Sofia Chanfreaun kirjoittama ja Amanda Chanfreaun kuvittama Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Schildts & Söderströms / S&S, 2022) oli lasten- ja nuortenkirjojen kolmanneksi myydyin.

”Finlandia-palkinnot juhlistavat kirjallisuutta ja lukemisen merkitystä. On hienoa, että teokset innostavat kirjojen ääreen. Perinteisesti Finlandia-voittajat ovat myös olleet suosittuja joululahjoja”, kommentoi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Niin painetun kirjallisuuden kuin ääni- ja sähkökirjat yhteen kokoavalla koontilistalla Hävitys – tapauskertomuksen jälkeen sijalla kaksi oli Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja: Pyhä jysäys (WSOY, 2022). Listan kärkipäässä näkyy myös suomalaisten innostus dekkareita kohtaan. Joulukuun kolmanneksi myydyin teos oli Camilla Läckbergin Käenpoika (Otava, 2022) ja neljäntenä oli Jo Nesbøn Verikuu (Johny Kniga, 2022). Sekä Läckbergin että Nesbøn uutuusteokset nousivat listan kärkisijoille jo marraskuun Mitä Suomi lukee -listalla.

Koontilistalla on runsaasti lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Lahjasuosikkien, kuten Mitä Missä Milloin 2023 (Otava, 2022) ja Guinness World Recordsin (Otava, 2022) lisäksi listalta löytyy ilahduttavan paljon lapsille ja nuorille suunnattuja teoksia, kuten Mauri Kunnaksen teokset Pippendorfin kirjavat kummitukset (Otava, 2022) (6.) ja Joulutarinat (Otava, 2011) (20.) sekä Tiina Nopolan ja Sinikka Nopolan Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö (Tammi, 2020) (16.).

”Vaikka joulumyynti kokonaisuudessaan vaikuttikin viime vuosia vaisummalta, on ilahduttavaa, että lasten- ja nuortenkirjoille on ollut tänäkin jouluna kysyntää. Yhdessä luettu kirja on yhteistä aikaa, ja laadukas lastenkirjallisuus ohjaa lukemisen pariin myöhemmälläkin iällä”, sanoo Karlsson.

Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.