Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.11.2020

Mistä joulupukki tulee? Uutuuskirja matkustaa tuhatvuotisen arvoituksen jäljille

Pyhä Nikolaus, Sinterklaas, Christkind, Santa Claus. Joulupukin legenda on yksi historian kiehtovimpia arvoituksia.

Kuvassa on vanhanaikainen joulupukki piirroskuvana.

Osa kirjan kannesta. Kuva: SKS

 

Joulupukin historia on täynnä ikivanhoja palvontamenoja ja lahjan antamisen rituaaleja. Uutuuskirja Joulupukki – Tuhatvuotinen arvoitus vie lukijan myöhäisantiikin Roomaan, keskiajan juhliin ja Euroopan laidalle, Lapin paljaille tuntureille. Mistä löytyy todellinen joulupukki, ja mitä hän haluaa?

Kulttuurihistorioitsija Eero Perungan uutuuskirjassa kerrotaan, miten Myran piispa Nikolauksesta kasvoi punanuttuinen hyväntekijä ja lasten sankari. "Halki öisen joulutaivaan poroineen kiitävä joulupukki tuntuu aluksi silkalta sadulta, eikä hänellä uskoisi olevan todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Sadun ja todellisen maailman välillä on kuitenkin yllättävän paljon tilaa", Perunka sanoo.

Mistä meille on sitten saapunut tuo keskitalven juhlan odotettu vieras? "Usein emme tule lainkaan ajatelleeksi, kuinka maahanmuuttajataustainen kansanperinteemme onkaan", Perunka kertoo. "Seurailemalla joulupukkimme kulttuureihin jättämiä jälkiä voimme saada aavistuksen siitä, mistä hän on kotoisin."

Pyhän Nikolauksen tarina alkaa myöhäisantiikin Rooman valtakunnasta, ja mannereurooppalaiseen jouluperinteeseen siitä kasvaa vuosisatojen aikana mitä erilaisimpia parrakkaita hahmoja. Lopulta Korvatunturilta Suomen Lapista ilmestyy jotakin suurta, eikä maailma ole entisellään.

Eero Perunka on kulttuurihistorioitsija ja Lapissa majaileva poromies.

Eero Perunka
Joulupukki – Tuhatvuotinen arvoitus