Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.09.2019

Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta

1.10. julkaistaan uusi kirja Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Kirjassa tarinansa kertoo viisitoista 16–27-vuotiasta nuorta, joiden lapsuuteen on kuulunut lastensuojelun asiakkuus joko avo- tai sijaishuollossa. Jokaisella heistä on takanaan kokemuksia, joita ei yhdenkään lapsen tulisi kohdata.

 

Kuvassa on piirroskuva nuoresta miehestä, jolla on ruskea pörröinen tukka.  Kuvassa on teksti: TRJ, En ole koskaan pitänyt vihaisena olemisesta ja tajusin, että se oli tapani huutaa apua. Mutta se avunhuuto ei ollut muille, se oli itselleni.

Kuva: Lastensuojelun Keskusliitto

 

Lastensuojelu koskettaa vuosittain useita tuhansia lapsia Suomessa. Viime vuonna kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli yhteensä 18 544 lasta. Tämä kirja antaa kasvot tilastoille ja kertoo, miltä kasvaminen tuntuu, kun turvaverkot ympärillä pettävät, ja lapsi joutuu heittäytymään yhteiskunnan kannateltavaksi.

Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta -kirjassa nuoret avaavat intiimisti omilla sanoillaan kokemusta laitoshoidosta, sijaisperheessä asumisesta, väkivallasta ja kaltoinkohtelusta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä, päihteistä ja itsemurha-ajatuksista. Toisaalta kirjassa on myös kertomuksia yhteiskunnan tarjoamasta avusta ja tuesta ja rakkaiksi käyvistä, virkavastuunsa yli ulottuvista lastensuojelun työntekijöistä.

    Vihdoin se kaikki loppui. Jouduin sairaalaan. ’’Psykosomaattinen masennus’’ oli ensimmäinen tuomio. Aivan sama, ajattelin. Mitä vittua se edes mahtaa tarkoittaa. Mutta en kysynyt. En koskaan.

    Ei elämä miksikään muutu termistön tuntemisella. Eikä tämä häviä päästäni sulkemalla silmät.

    Unessakin katsot minua yhä silmiin ja kuulen korvissani: ’’Tämä on meidän salaisuus, älä kerro kenellekään.’’ Ja pelko ahdistaa minua, pelko milloin tulet ja rankaiset.

    Yhä edelleen, päivä toisensa jälkeen, yö yön perään.

    Nimimerkki Perhonen

Tekstit ovat syntyneet Lastensuojelun Keskusliiton järjestämissä työpajoissa ja kirjailija ja elokuvantekijä Elina Hirvonen sekä viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen ovat toimittaneet ne kirjaksi. Kirjan ovat kustantaneet Lastensuojelun Keskusliitto sekä WSOY. Kuvitukset on tehnyt Aino Sutinen. Nuoret kirjoittajat esiintyvät kirjassa nimimerkkien ja sarjakuvahahmon suojissa kertomusten rankan omakohtaisuuden takia.

Nuoret ovat kirjoittaneet kokemuksistaan kirjaprojektissa sekä lastensuojelussa myös Tarinoita lastensuojelusta -blogissa.

Kirja on saatavilla kirjakaupoissa ja Lastensuojelun Keskusliiton verkkokaupassa 1.10.2019 alkaen.

    Rakas pieni minä.

    Muista nauttia niistä pienistä hetkistä, kun äiti on paremmassa kunnossa, eikä isä dokaa. Äidillä on sellainen mielensairaus, jota et ehkä vielä ymmärrä, mutta silloin kun hän puhuu outoja asioita eikä ole läsnä, ei se ole sinun vikasi.

    Näinä hetkinä muistele niitä päiviä, kun saat ruokaa suuhun laitettavaksi ja yhteisiä piirtämis- ja maalaamishetkiä.

    Älä pelkää, vaikka siellä meillä poliisit ravaa toisinaan, isä huutaa ja paiskoo kaikkea.

    Tiedän, että pystyt pysymään vahvana kovan ulkokuoresi takia, minun ei pitäisi sanoa tätä, mutta sinun täytyy vielä vähän aikaa jaksaa samalla tavalla pysyä lukossa.

    Se suojelee sinua.

    Nimimerkki Saniainen