Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.01.2023

Mikkelin taidemuseon näyttelyohjelmassa 13. kuvitustriennale ja Perttu Saksan Dark Atlas

Taidemuseon kesänäyttelynä on kolmivuosittain toistuva Mikkelin kuvitustriennale. Mikkelin 13. kuvitustriennalessa tuodaan esiin viimeisen kolmen vuoden aikana julkaistua kuvitusta mahdollisimman laaja-alaisesti. Mikkelin taidemuseon näyttelyvuoden 2023 aloittaa valokuvataiteilija Perttu Saksa. Hän on tunnettu valokuvateoksistaan, joissa yhdistyvät vahva visuaalinen tarkkanäköisyys ja monikerrollisellisuus.

 

 

Kuvassa on Mikkelin triennalen juliste, jonka vasemmassa laidassa on nuoren naisen kasvot piirrettynä ja niissä on tuplakasvoviivoja naisen kasvoista sekä vaalean punaista väriä.  Oikealla on triennalen tiedot ja alla osallistujien nimet.Tausta on vaalean keltainen.

Mikkelin 13. kuvitustriennale. Kuvitustriennalen ilme: Elina Warsta

 

Mikkelin 13. kuvitustriennale esittelee nykykuvituksen laaja-alaisuutta ja monipuolisia käyttömahdollisuuk-sia. Visualisoituneessa kulttuurissa kuvitus on levinnyt myös perinteisten julkaisukanavien ulkopuolelle.

Triennale toteutetaan kilpailuna, jossa kuvitusten aihe, toteutustapa ja -tekniikka on vapaa. Kaikki teokset on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Työt näyttelyyn valitsee viisihenkinen jury. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987 ja Kuvittajat ry on ollut mukana yhteistyössä vuodesta 2008. Näyttelyn kansainvälinen vieras on norjalaiskuvittaja Mari Kanstad Johnsen.

10.6.–24.9.2023 Mikkelin kuvitustriennale  

 

 Kuvassa on tummalla pohjalla puolikas maapallo, jonka toiselta puolelta näkyy tulen välistä valoa.

Perttu Saksa, Bottle of Gasoline, valokuva, Diasec. Kuva: Perttu Saksa

 

Valokuvataiteilija Perttu Saksa tuo Mikkelin taidemuseoon Dark Atlas -valokuvasarjan, jossa hän yhdistelee dokumentaarisia valokuvia, asetelmia ja abstrakteja teoksia. Saksa pohtii energiaa ja sen olemusta yhteiskunnan rakenteellisena osana ja paikantaa sen fyysiseksi elementiksi ihmisen tasolla.
Öljy ja bensiini ovat Saksan kuvissa konkreettinen aihe, samoin kuin riippuvuutemme fossiilisiin polttoaineisiin ja niistä aiheutuviin ongelmiin. Näyttelyn yhteydessä on esillä ja myynnissä Saksan tänä vuonna ilmestynyt kirja Dark Atlas (Kehrer Verlag 2022).

10.2.–21.5.2023 Dark Atlas