Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.03.2022

Mikkelin Musiikkijuhlat uudistuu ja laajenee teemalla Uusi toivo - Lontoon Philharmonia esiintyy Santtu-Matias Rouvalin johdolla

Maailman huippuorkestereihin lukeutuva Lontoon Philharmonia tekee ensiesiintymisensä Mikkelissä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Orkesterin solisteina kuullaan viulisti Pekka Kuusistoa, sekä Varsovan Chopin -kilpailun 2021 voittanutta kanadalaispianisti Bruce Liuta.

 

Kuvassa on Lontoon filharmoninen orkesteri harjoittelemassa orkesterilavalla.

Lontoon filharmoninen orkesteri. Kuva: wikipedia.org

 

'Haluamme tarjota yleisölle ja yhteistyökumppaneillemme elämyksiä, jotka koskettavat ja jättävät jäljen sydämeen. Tahdomme tuoda ihmisiä yhteen kokemaan jotain ainutlaatuista – Musiikkijuhlien henkeä. Olemme ylpeitä uudesta ohjelmistosta, joka on kansainvälisempi kuin koskaan', luonnehtii Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtaja Teemu Laasanen. 'Musiikkijuhlien ydin ja sielu elää ja hengittää voimakkaampana kuin koskaan.'

 

Kuvassa ovat Janos Ensemblen neljä jäsentä soittamassa viuluja ja pianoa mustissa puvuissa.

Janos Ensemble. Kuva: janosensemble.com

 

Itävaltalaisunkarilainen Janoska Ensemble ällistyttää hurjalla virtuoosisuudella, improvisaatioilla ja mielikuvituksellisilla sovituksilla, konsertissa kuullaan mm. Beethovenin kaikki yhdeksän sinfoniaa yhdeksässä minuutissa ja Dave Brubeckin sävellys Blue Rondo á la Turk.

Musiikkijuhlien avajaisia vietetään Stellan Tähtitorilla lauantaina 2.7. nuorten residenssitaiteilijoiden johdolla. Ravintola Greenerissä tarjoillaan illalla Kuplettimestari show & dinner, esiintyjinä ovat näyttelijä Risto Kopperi ja pianisti Mikko Paavilainen. Sunnuntain lastenkonsertti Naisvuoren kesäteatterilla toteutetaan yhteistyössä Hulivilikarnevaalien kanssa. Konsertissa esiintyy Hevisaurus -yhtye.

Suomessa harvoin kuullut Guillaume de Machautin Messe de Nostre Dame sekä Arvo Pärtin Missa syllabica saavat sunnuntain iltakonsertissa Hiljaisuuden Ylistys seurakseen gregoriaanisia lauluja ja Cyrillus Kreekin musiikkia. Esiintyjinä ovat virolainen Grammy-palkittu kuoro Vox Clamantis johtajanaan Jaan-Eik Tulve.

 

Kuvassa on Santtu-Matias Rouvali johtamassa orkesteria vauhdikkaasti kuvattuna edestä päin tahtipuikko ylhäällä.

Santtu-Matias Rouvali. Kuva: Kaapo Kamu

 

Maanantain iltapäiväkonsertissa kuullaan Sibeliuksen ja Schubertin viimeisiä liedejä baritoni Aarne Pelkosen ja pianisti Juho Alakärpän tulkitsemina. Sinfoniaorkesteri Vivon iltakonserttiin saamme solistiksi yhden tämän
hetken lupaavimmista suomalaisviulisteista, Otto Antikaisen, joka on yksi kolmesta suomalaisesta Jean Sibelius - viulukilpailun 2022 osallistujasta. Sinfoniaorkesteri Vivoa johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo.

Tiistai on omistettu viihteelle. Rennon tyylikkäässä iltapäiväkonsertissa kuullaan sopraano Johanna Rusanen-Kartanon tulkitsemana operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikkia, ikivihreitä klassikkosävelmiä sekä Jukka Nykäsen pianoimprovisaatioita. Tiistai-iltana nähdään ja kuullaan maailmalla hullaannuttanut Janoska Ensemblen show.

Puolalainen jousikvartetti Equilibrium tekee keskiviikon iltapäiväkonsertissa ensiesiintymisensä Mikkelissä. Haydnin jousikvarteton jälkeen kuullaan Elsnerin kvartetto, joka on sävelletty Lvivin kaupungissa Ukrainassa, jossa säveltäjä asui 1792-99. Konsertin toisella puoliajalla kuullaan vaikuttava Żeleńskin jousikvartetto op. 28 nro 1, jonka ensilevytyksen Equilibrium teki vuonna 2021.

Keskiviikko-iltana tarjoillaan Lontoon Philharmonian ensimmäinen konsertti. Pekka Kuusisto soittaa orkesterin solistina Tšaikovskin viulukonserton, ja sinfoniana kuullaan Beethovenin viides, joka tunnetaan lisänimellä ”Kohtalo”.

 

Kuvassa on Mikkelin kaupunki kesäkuvassa järveltä kuvattuna.

Kuva: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

 

Torstaina Equilibrium saa seurakseen puolalaisen jazzvirtuoosin, viulisti Adam Baldychin. Konsertti alkaa Henryk Góreckin syvällisellä ja meditatiivisella jousikvartetolla nro 3, jonka lisänimeksi säveltäjä antoi ”Songs Are Sung” eli suomeksi ”Laulut on laulettu”. Toisella puoliajalla kuullaan Adam Baldychin teoskokonaisuus ”Home Songbook”, joka on syntynyt puolalaisten kansansävelmien ja melodioiden pohjalta improvisoiden.

Lontoon Philharmonian torstain konsertin solistina esiintyvä Bruce Liu soittaa Chopinin toisen pianokonserton. Tšaikovskin viides sinfonia päättää konsertin ja samalla Lontoon filharmonian vierailun upeisiin tunnelmiin.

Festivaalin päätöspäivä perjantai on omistettu uudelle toivolle, joka on Musiikkijuhlien vuoden 2022 teema. Uusi Toivo luo uskoa huomiseen, maailman paranemiseen, sekä ihmisten välisille kohtaamisille ja rakkaudelle.
Jazzlaulaja Elena Mindru esiintyy yhdessä Finnection -yhtyeensä ja Adam Baldychin, sekä Marjo johtaman Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa.

Taloutta ja urheilua

Laadukkaat seminaarit ja esitelmät kuuluvat joka vuosi ohjelmaan. Osana Musiikkijuhlia Suomen Pankki järjestää tiistaina kansainvälisen talousseminaarin Sodan ja Rauhan keskus Muistissa. Seminaarin aiheena on talous muuttuvassa maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Keskiviikkoaamu alkaa Päämajasymposiumilla, jonka paneelikeskustelun aiheena on Suomen turvallisuus niin poliittisesta kuin sotilaallisesta näkökulmasta. Urheiluakaan ei ole unohdettu, ja varmasti näkemisen arvoinen on Lontoon ja Mikkelin välinen jalkapallon ystävyysottelu torstaina Urheilupuiston kentällä.

Musiikkijuhlien oheisohjelmisto laajenee aikaisemmasta. Oheisohjelmistoon kuuluu tänä kesänä yli 50 esitystä eri puolilla Mikkeliä ja maakuntaa. Konsertteja ja ruokamusiikkia kuullaan mm. kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja eri kohteissa ympäri kaupunkia. Esiintymässä nähdään Musiikkijuhlien residenssitaiteilijoita, sekä mikkeliläisiä ammattimuusikoita ja nuoria soittajia Mikkelin musiikkiopistosta.

Musiikkijuhlat tarjoaa päivittäin kapungilla päivänavauksia, musiikillisia brunsseja, juhlamenut ja luvassa on yllätysesiintyjiä mm. torille ja ravintoloihin. Lisäksi Musiikkijuhlat järjestää satelliittikonsertit Anttolassa, Ristiinassa, Haukivuorella, Suomenniemellä ja kaikissa Mikkelin naapurikunnissa. Kesän 2022 Musiikkijuhlilla on yli 50 oheistapahtumaa.