Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.05.2023

Mikkelin 13. kuvitustriennale aukeaa Mikkelin taidemuseossa

Mikkelin 13. kuvitustriennale avautuu yleisölle lauantaina 10.6.2023. Mikkelin 13. kuvitustriennaleen osallistuu 52 kuvittajaa, joiden töistä näyttelyssä esitellään 79 teosta. Kuvitustriennale esittelee nykykuvituksen monimuotoisuutta ja yhä laajempia käyttökohteita perinteisistä painotuotteista kaupunkitiloihin levittäytyviin teoksiin.

Kuvassa on keltaisella pohjalla sininen iso maalattu silmä.

Kuva: Mikkelin taidemuseo

 

Kaikki työt on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987, Kuvittajat ry on liittynyt mukaan yhteistyöhön vuonna 2008.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 128 kuvittajaa yhteensä 382 työllä. Kilpailutöiden teema, toteutustapa ja -tekniikka olivat vapaita. Näyttelyssä nähtävät työt valitsi jury, johon kuuluvat kirjasuunnittelija Piia Aho, kuvittaja Sari Airola, AD Tuomas Jääskeläinen ja kuvittaja Anne Vasko sekä Mikkelin taidemuseon edustaja museojohtaja Matti Karttunen. Jury on myös valinnut palkittavat kuvitukset, jotka julkistetaan näyttelyn avajaisissa.

Näyttelyn kansainvälinen vieras on norjalainen kuvittaja ja kuvataiteilija Mari Kanstad Johnsen (s. 1981). Johnsenin kuvitusten keskiössä ovat ilmeikkäät hahmot, kerronnallisuus, huumori ja liike. Hänen töitään on julkaistu eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ja hän on yksi Norjan arvostetuimmista nykykuvittajista. Johnsenin asiakkaita ovat muun muassa ATLAS, Gyldendal Norsk Forlag, Jazznytt, Aftenposten, Deus Ex Machina, Magikon, Morgenbladet, Mosaic Science, The Washington Post, The New York Times, Norjan kansallismuseo ja The Wire.

Tiedotustilaisuudessa on läsnä palkittuja kuvittajia. Samassa yhteydessä julkistetaan myös kuvitustriennalen näyttelyluettelo, jossa on mukana Egon Låstadin artikkeli Mari Kanstad Johnsenista, Jaana Pesosen artikkeli sukupuolinormien haastamisesta kuvittamisen kautta, Sanni Purhosen artikkeli vammaisuuden visualisoinnista sekä Veikko Halmetojan artikkeli kuvitustaiteen ja nykytaiteen rajapinnoista. Julkaisun graafisesta suunnittelusta vastaa Elina Warsta, Solmu ja näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Kasper Tammela, Solmu.