Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.11.2021

Mikael Saari ja Tuomas Uusitalo tähdittävät Törnävän kesäteatterin Broadway-musikaalia 2022

Huipputekijät tuovat Murhan ja rakkauden käsikirja -musikaalikomedian Törnävän kesäteatterin näyttämölle. Seinäjoki näyttäytyy entistä kiinnostavampana: “Seinäjoen kaupunginteatteri on nostanut profiiliaan!”

Laulavat näyttelijät Mikael Saari ja Tuomas “Tume” Uusitalo esiintyvät päärooleissa ensi kesän Broadway-musikaalin Suomen kantaesityksessä. Päätös vierailla Seinäjoella oli molemmille freelancereille helppo:
- Seinäjoen kaupunginteatteria arvostetaan ammattilaisten piirissä. Täällä uskalletaan tehdä rohkeita ohjelmistovalintoja ja toteutus on korkeatasoista, Uusitalo sanoo.

Mikael Saari ja Tuomas “Tume” Uusitalo esiintyvät päärooleissa kesän 2022 Broadway-musikaalin Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille Suomen kantaesityksessä.

Mikael Saari ja Tuomas “Tume” Uusitalo. Kuva: Anna Valtari

Kokeneita ja kovia ammattilaisia ovat koko tekijäryhmä. Näytelmän ohjaa Mikko Kouki ja muissa rooleissa Saaren ja Uusitalon rinnalla nähdään Reeta Vestman, Linda Hämäläinen, Antti LJ Pääkkönen, Julius Martikainen, Arne Nylander, Helena Puukka, Marika Huomolin, Sonja Pajunoja ja Katriina Sinisalo.

Monumentaalista ammattitaitoa

Saari ja Uusitalo myöntävät olevansa ison haasteen edessä. Läpisävelletyssä musikaalikomediassa Mikael Saari laulaa ja näyttelee karismaattista tyhjätaskua, Monty Navarroa, joka hairahtuu murhien polulle. Hänen uhreikseen joutuvat kaikki aatelisen Dysquith-perheen jäsenet, niin ladyt kuin lordit, joita kaikkia kahdeksaa näyttelee yksi ja sama näyttelijä, Tuomas Uusitalo.

Luvassa ei ole pelkästään hurjaan tahtiin vaihtuvia hahmoja näyttämöllä ja niiden myötä pikavaihtoja kulisseissa vaan myös ”monumentaalista näyttelijän ammattitaitoa”. Siten musikaalin luojat kuvaavat ominaisuuksia, joita edellytetään hullunkurisen suvun jäseniä esittävältä näyttelijältä. Ja kaikkien näyttelijöiden tulee tietenkin laulaa upeasti!
- Helppoa ei tule olemaan, mutta juuri siksi otinkin tämän roolityön vastaan. Nyt tuntuu, että saan haastaa itseäni todella, Uusitalo kommentoi pestyään maskit kasvoiltaan markkinointikuvausten päätyttyä.

Mikael Saari luonnehtii musikaalia operetiksi, mustaksi komediaksi ja läpeensä brittijutuksi.
- Teos on klassista musikaalimusiikkia ja tuo tehtäväksi huikean määrän hommaa. Ja tunnistan kyllä Montyn hahmon, olen tehnyt useita prinssi- ja ensirakastajan rooleja, Saari laskeskelee.

Kiitos yläkoulun musaopelle

Teatterikorkeakoulusta valmistunut Uusitalo on tähänastisen, 23-vuotisen uransa aikana näytellyt teatterinäyttämöillä, elokuvissa, televisiosarjoissa ja ääninäyttelijänä sekä laulanut ja soittanut mm. legendaaristen Leningrad Cowboys ja Sleepy Sleepers bändien keulilla.
- Olen onnekas saadessani tehdä näitä töitä laajalla skaalalla. Paljosta saan kiittää yläkoulun musiikinopettajaani, joka kannusti soittamaan ja rohkaisi ilmaisemaan itseä.

Pitkän linjan tekijä on myös näyttelijä-muusikko Saari. Hän on säveltänyt omaa musiikkia 13-vuotiaasta ja valmistunut Lahden amk:n musiikkiteatterilinjalta 2014. Saari on urallaan esiintynyt eri teattereiden lukuisissa musikaaleissa Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Lahdessa, jossa hänet voi parhaillaan nähdä kaupunginteatterin Waitress-musikaalissa. Saari on osallistunut muun muassa Yle:n uuden musiikin kilpailuun.
- Oon “humppaukko”, jonka päivä- ja päätyötä ovat musikaalit.

Ratkiriemukas musikaalikomedia

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaali kertoo Monty Navarrosta, joka äitinsä kuoltua saa tietää tämän olleen aristokraattisen D’Ysquith-perheen jäsen. Tieto muuttaa Montyn elämän: hän tahtoo suvun omaisuuden itselleen ja haluaa päästä Highhurstin yhdeksänneksi jaarliksi. Mutta sitä ennen tulisi hankkiutua eroon perimyslistalla häntä edellä olevasta sukulaisista – jäämättä kiinni.

1900-luvun alun Lontooseen sijoittuva musikaali Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille tarjoaa yleisölle romantiikkaa ja brittihuumoria.

Mikael Saari. Kuva: Jukka Kontkanen ja Emilia Boulevard

1900-luvun alun Lontooseen sijoittuva musikaali tarjoaa parahinta brittikomiikkaa rakkautta unohtamatta. Robert L. Freedmanin kirjoittama ja Steven Lutvakin säveltämä A Gentleman’s Guide to Love and Murder sai kantaesityksensä 2012 Yhdysvalloissa ja Broadway-avauksensa vuotta myöhemmin. Tarina perustuu Roy Hornimanin romaaniin, jonka pohjalta 1949 valmistunut musta komedia on listattu 100 parhaimman brittielokuvan listalle.

Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille -musikaalin suomentaa edelliskesien tapaan Mikko Koivusalo ja sen ohjaa Mikko Kouki. Musiikin tuotannosta vastaa kapellimestari Jussi Vahvaselkä, lavastuksen suunnittelee Jani Uljas, puvut Elina Vättö ja kampaukset ja maskeerauksen Petriina Suomela.

Musikaalin ensi-ilta on 9. heinäkuuta 2022 Törnävän kesäteatterissa.

Seinäjoen kaupunginteatteri on pyörittänyt Törnävän kesäteatteria vuodesta 2017. Amfiteatterin näyttämöllä on nähty aiemmin kaksi Broadway-musikaalin Suomen kantaesitystä: Something Rotten! – Jotain mätää 2021 ja Monty Pythonin Spamalot 2019.