Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.10.2021

Mika Kaurismäen uusi elokuva Yö armahtaa on tehty poikkeuksellisella tavalla

Kansainvälistä menestystä jo ennen kotimaan ensi-iltaansa niittänyt MIKA KAURISMÄEN YÖ ARMAHTAA-elokuva saa vihdoin ensi-iltansa myös kotimaan elokuvateattereissa 8.10.2021. Yö armahtaa -elokuvassa näyttelevät Timo Torikka, Pertti Sveholm, Kari Heiskanen ja Anu Sinisalo.

Tarinassa kolme miestä uppoutuu syvälliseen keskusteluun viinin ääressä kiinniolevassa baarissa, jonka kohtaloa ravintolarajoitukset uhkaavat.  Baarimikko Heikki (Sveholm) tarjoaa keskusteluapua ystävälleen Ristolle (Heiskanen), jolla on juuri päättynyt vaikea työvuoro terveydenhuollon ensilinjassa. Ilta saa uuden käänteen, kun baariin pelmahtaa kännykkälaturia kaipaava muukalainen (Torikka). Radiossa raportoitu lähimain tehty tuore murha herättää Heikissä ja Ristossa epäilyksiä – onko joukkoon liittynyt uusi tuttavuus poliisin etsintäkuuluttama murhaaja, vai kertomansa mukaisesti vain tuleva isoisä odottamassa tietoa lapsenlapsensa syntymästä? Pikkutuntien tullen on selvää, että kaikilla kolmella on omat salaisuutensa, joihin he etsivät tyhjän baarin yöstä armahdusta.

Yö armahtaa elokuvassa baarin pöydässä on Juhani (Timo Torikka), Risto (Kari  Heiskanen), Heikki (Pertti Sveholm) ja Eeva (Anu Sinisalo).

Yö armahtaa: Baarin pöydässä Juhani (Timo Torikka), Risto (Kari Heiskanen), Heikki (Pertti Sveholm) ja Eeva (Anu Sinisalo). Kuva: Marianna Films

– Olimme kehtittelemässä tätä elokuvaa samojen näyttelijöiden kanssa jo paljon ennen koronapandemian alkua. Halusimme kuvata sen Dubaissa, mutta sitten yhtäkkiä maailma meni kiinni ja Dubaihin ei voinut enää lentää. Ajattelin ensin, että elokuva kuolisi siihen, mutta sitten tuli ajatus, että mitä jos muuttaisimme tarinaa ja kuvaisimme sen Corona Baarissa, joka myös oli kiinni koronan vuoksi, kertoo Mika Kaurismäki.

– Näin syntyi tarina  kolme miehestä, jotka tapaavat toisensa sattumalta vappuyönä keskellä omia henkilökohtaisia kriisejään Helsingin Corona Baarissa, kun koko maa on koronarajoitusten kourissa. Yön mittaan he käyvät läpi toistensa elämäntilanteet kerätäkseen neuvoja ja voimia toisiltaan ja päästäkseen elämässään eteenpäin.

Poikkeuksellisessa tilanteessa syntynyt ja rajoitusten määrittämään nykyaikaan sijoittuva elokuva on myös tehty metodilla, joka eroaa perinteisestä elokuvantekotavasta.

– Emme seuranneet kirjoitettua käsikirjoitusta, vaan tarina rakennettiin hahmojen varaan. Kaikki näyttelijät loivat yhdessä ohjaajan kanssa hahmoilleen taustatarinat, tietämättä vastanäyttelijöidensä roolihahmojen taustaa tai sitä, miten elokuvan tarina kehittyisi eteenpäin, valottaa Mika Kaurismäki elokuvan metodia.

– Kuvasimme elokuvan kohtaukset kronologisessa järjestyksessä ja näyttelijät loivat dialoginsa kameran käydessä. Käytännössä tämä sisälsi paljon improvisointia, mutta näyttelijöiden tuli aina reagoida ja rakentaa vastanäyttelijöidensä repliikkien pohjalle. Myös minun ohjaajana tuli sopeutua siihen, mitä näyttelijät tuottivat. Oli kuin olisimme kuvanneet dokumenttia, vaikka kaikki oli täyttä fiktiota.

Sveholm, Heiskanen ja Torikka näyttelivät pääosia myös Mika Kaurismäen samanhenkisessä elokuvassa Kolme viisasta miestä. Vuonna 2008 ensi-iltansa saaneessa, useilla festivaaleilla palkitussa ja moneen maahan myydyssä elokuvassa kolme nuoruudenystävää viettää jouluaattoiltaa karaokebaarissa.

 

Yö armahtaa -elokuvan on tuottanut Mika Kaurismäen Marianna Films, joka myös levittää elokuvan Suomessa. Elokuvan kansainvälisestä myynnistä vastaa The Yellow Affair.