Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.02.2020

Mikä on hetki ennen hetkeä? - koreografi Jenni-Elina von Baghin kantaesitys kysyy elämisestä tässä ajassa

Koreografi Jenni-Elina von Baghin uusi teos kysyy miltä tuntuu elää tässä hämmentyneessä ajassa. Zodiakin näyttämöllä Kaapelitehtaalla saa helmikuun 25. päivä ensi-iltansa koreografi ja tanssija Jenni-Elina von Baghin sooloteos A Prologue. Esitys jatkaa von Baghin matkaa filosofisten kysymysten innoittaman tanssin ja kehollistamisen parissa.

 

Kuvassa on Jenni-Elina von Bagh tanssiasennossa kädet ylhäällä.  Päällään hänellä on vaalean ja harmaan vihertävä viittamainen pusero.

Kuva: Katri Naukkarinen

 

A Prologue tunnustelee miltä tuntuu elää tässä ajassa, miten käsillä oleva hämmennys ja maailman tila on suhteessa taiteeseen, tanssiin ja tunteviin ruumiisiimme. Mikä on hetki ennen hetkeä? Laajemmassa viitekehyksessään se inspiroituu filosofisesta ajattelusta, jonka mukaan elämän voima läpäisee niin elämän, kuoleman, ihmisen kuin ei-ihmisenkin.

Von Baghin teoksissa keho, kieli ja näyttämölliset materiaalit luovat rakenteellisia verkostoja, joissa mikään elementti ei ota toisesta ylivaltaa. Myös A Prologue on esityksenä dynaamisten virtojen paikka, joka pyrkii vapautumaan mielen malleista ja reaktiivisesta käytöksestä. Teos antautuu moninaisille ilmaisullisille ulottuvuuksille, joissa myös nauru on houkutteleva mahdollisuus.

Esitys on myös kahden ammatillisen identiteetin, esiintyjän ja koreografin välistä dialogia: Jenni-Elina von Bagh tunnetaan Suomessa edelleen parhaiten tanssijana, huolimatta useista koreografisista töistä.

Tukholman Danshögskolanista vuonna 2000 valmistunut von Bagh työskenteli vuoteen 2004 saakka Ruotsissa, ja tanssi muun muassa Kenneth Kvarnströmin, Helena Franzenin ja Örjan Anderssonin teoksissa. Vuosina 2006–2015 von Bagh oli kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn. Koreografiksi von Bagh valmistui keväällä 2018 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

A Prologue on taiteellista jatkumoa von Baghin edelliselle koreografiselle työlle, Zodiakissa syksyllä 2018 nähdylle Posthuman days -ryhmäteokselle. A Prologue -esitystä on tekemässä pitkälti sama taiteellinen suunnitteluryhmä: skenografiasta vastaava Ingvill Fossheim, valosuunnittelija Ina Niemelä, äänisuunnittelija ja säveltäjä Tom Lönnqvist sekä dramaturgi Otto Sandqvist.

A Prologue nähdään yhteensä kuusi kertaa Zodiak Stagella Kaapelitehtaalla ajalla 25.2.–4.3.2020.

 
Kantaesitys
Jenni-Elina von Bagh: A Prologue

Koreografia, esitys: Jenni-Elina von Bagh
Skenografia: Ingvill Fossheim
Valosuunnittelu: Ina Niemelä
Äänisuunnittelu ja sävellys: Tom Lönnqvist
Äänen toteutus yhteistyössä: Johannes Vartola
Dramaturgi: Otto Sandqvist
Ruumiillinen assistentti: Virpi Nieminen
Residenssit: Kutomo, Ehkä-tuotanto, Teisko-radicalisation
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Jenni-Elina von Bagh
Kuva: Katri Naukkarinen

Ensi-ilta: ti 25.2.2020, Zodiak Stage, Kaapelitehdas, Helsinki
Muut esitykset: to 27.2., pe 28.2., la 29.2., ti 3.3., ke 4.3.  

Taiteilijatapaaminen to 27.2. esityksen jälkeen.