Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.04.2021

Mika Hentusen kirja arvioi Yhdysvaltojen kohtalonkysymyksiä ja tulevaisuutta

Mika Hentusen kirja Trumpin dramaattisesta presidenttikaudesta arvioi Yhdysvaltojen kohtalonkysymyksiä ja tulevaisuutta – silminnäkijäkuvauksessa ääneen pääsevät myös tavalliset kansalaiset

Kuvassa on mustana kuvana mieshenkilö, joka seisoo ja jonka kaulasta lähtee narut alaviistoon.  Tausta on valkoinen.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Docendo

 
Yhdysvallat ei ole entisensä. Donald Trump jakoi mielipiteet poikkeuksellisen jyrkästi. Hän herätti Suomessakin voimakkaita tunteita ja kärjisti poliittista vastakkainasettelua.

Trumpin valehtelun ja skandaalien leimaama presidenttikausi päättyi mellakkaan kongressissa. Se sisälsi kaksi virkarikossyytettä, talousromahduksen ja käsistä riistäytyneen koronapandemian. Silti kymmenet miljoonat kannattajat jäivät odottamaan Trumpin paluuta. Seuraaja Joe Biden yrittää irtiottoa käynnistämällä valtaisia ilmastohankkeita ja etsimällä Yhdysvalloille päivitettyä roolia maailmassa.

Trumpin perintö – supervallan kohtalonkysymykset on silminnäkijäkuvaus Trumpin presidenttikaudesta ja siitä tiliä tekevästä kansakunnasta. Samalla kirja katsoo tuleviin vuosikymmeniin. Yhdysvaltain taloudellinen tulevaisuus näyttää lupaavalta nuoren ja kasvavan väestön ansiosta. Poliittinen kulttuuri on kuitenkin jähmettynyt. Milloin ja miten ikääntyvä politiikan eliitti saadaan luopumaan vallasta?  

Hentunen hakee vastauksia niin asiantuntijoilta kuin tavallisilta kansalaisilta. Kirja perustuu journalistiseen jalkatyöhön vuosituhannen alusta 2020 dramaattisiin presidentinvaaleihin. Hentunen on itse asunut pitkään Washingtonissa, jossa tuttavapiiriin kuuluu niin huippupoliitikkoja kuin asunnottomia.  

Mika Hentunen on Yleisradion ulkomaantoimittaja, joka on työskennellyt kymmenen vuotta Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana. Hän on raportoinut paikan päältä lukuisista Yhdysvaltain 2000-luvun suurista uutistapahtumista, kuten syyskuun 2001 terrori-iskuista, hirmumyrskyistä, huippukokouksista ja presidentinvaaleista.  

Mika Hentunen: Trumpin perintö – Supervallan kohtalonkysymykset (Docendo 2021)