Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.02.2023

Miika Murasen jäähyväistyö Rovaniemen Teatterissa on kantaesitys pienille lapsille

Rovaniemen Teatterin kevätkauden 2023 pienten lasten esityksenä nähdään Miika Murasen käsikirjoittama ja ohjaama Marsipaani, Pistaasi ja suuri rohkeususkallus. Päiväkoti-ikäisille sekä alakoulun ensimmäisille luokille suunnatussa esityksessä käsitellään lempeän huumorin ja mielikuvituksen avulla jännittämistä, uskaltamista sekä erilaisuuden ymmärtämistä. Esitys on Murasen jäähyväistyö hänen siirtyessä seuraaviin haasteisiin taiteellisen johtajan vakanssin päättyessä kevätkauden lopussa.

Kuvassa ovat Kaisla Ollila pinkissä pönkköhameessa ja oikealla keltaisessa haalarissa ja lippis päässä Miika Muranen.

Kaisla Ollila ja Timo Vuelto. Kuva: Petri Teppo

 

”Lapsille suunnattu teatteri on itselleni sydämen asia. Tein jo Teatterikorkeakoulun ohjaajalinjan pääsykokeissa eräässä tehtävässä lastenteatteria ja ensimmäinen ammattiteatteriohjaukseni oli pienille lapsille suunnattu esitys. Ajatus siitä, että voi olla tarjoamassa lapsikatsojille ensimmäisiä kokemuksia teatterin parissa, on inspiroiva mutta se sisältää myös vastuuta. On onnistuttava, jotta teatteriin haluttaisiin myöhemminkin. Tässä uudessa esityksessä halusin käsitellä jännittämistä ja uskaltamista. Minulle oli kirjoittaessa tärkeää, että näyttämölle ei tuoda aikuishahmoja ns. opettamaan mitään vaan tarinassa lapset rohkaisevat toinen toisiaan. Koko Marsipaani, Pistaasi ja suuri rohkeususkallus -esityksen maailma on pastellinsävyinen ja täynnä iloa ja naurua, sillä sitä tässä ajassa tarvitaan!” kertoo Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen.

Marsipaani on pikkuinen tyttö, joka ei pelkää mitään – paitsi hammaslääkäriä ja pimeää, mutta siitä ei saa puhua. Marsipaanilla on edessään jälleen tylsä päivä, kun äiti tuntuu muuttaneen puhelimeensa ja piirtäminenkin kyllästyttää. Mutta sitten pihalle ilmestyy pikkuinen poika Pistaasi ja hänen rescuekoiransa Höntti.

Päättäväinen Marsipaani haluaa kaksikon leikkikaverikseen, mutta leikit eivät tunnu käynnistyvän. Pistaasi nimittäin pelkää kaikkea paitsi hammaslääkäriä ja pimeää, eikä Höntti tunnu olevan yhtään sen rohkeampi. Marsipaanilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin viedä kaksikko kohti rohkeususkallusseikkailua!

Yli 3 –vuotiaille suunnatun teoksen ihastuttavasta, pastellinsävyisestä maailmasta vastaa lavastus- ja pukusuunnittelijana vieraileva Jaana Kurttila, jonka kädenjälkeä nähtiin Rovaniemellä viimeksi esityksessä Anu P – tarina Posion suuresta naisesta. Voimakastahtoisen Marsipaanin roolissa nähdään Kaisla Ollila ja ujona Pistaasina Timo Vuento. Hurmaavana Höntti-koirana vuorottelevat Santasport Lapin Urheiluopiston tanssinopiskelijat Sini Napari ja Ida Tiilikainen.

Tämä pienelle Kero-näyttämölle tuleva kantaesitys on Miika Murasen viimeinen työ Rovaniemen Teatterin taiteellisena johtajana:
”Aika tässä taiteellisen johtajan pestissä on mennyt nopeasti ja on sisältänyt monenlaisia käänteitä. Eniten harmittaa, että koronan aiheuttamat vaikeudet lohkaisivat niin ison siivun ajastani täällä. Olen helpottunut, kun yleisö on palannut teatteriin. Rovaniemellä on tuttujen teosten lisäksi nähty minun kaudellani paljon uusia kantaesityksiä sekä sovituksia romaaneista. Tämä viimeinen työnikin täällä on esitys, jota ei ole muualla nähty. On tärkeää, että teatterit kertovat tarinoita, joita aiemmin ei ole kerrottu. Näiden neljän intensiivisen vuoden aikana olen saanut huomata kuinka kunnianhimoisesti ja innoissaan Rovaniemen Teatterissa töitä tehdään – ja se on hienoa, sillä vain siten voi syntyä mieleenpainuvaa teatteria.”