Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.11.2019

Mestari Cheng voitti yleisöpalkinnon filmifestivaaleilla Lyypekissä

Mika Kaurismäen ohjaama elokuva Mestari Cheng on voittanut yleisöpalkinnon Lyypekin Nordische Filmtage -festivaaleilla, jossa Kaurismäki ja pääosanesittäjä Anna-Maija Tuokko olivat vieraina. Anna-Maija Tuokko vastaanotti palkinnon ja siihen kuuluvan 5000€  rahapalkinnon päätösgaalassa Lyypekissä myöhään eilen illalla. Yleisöpalkinnon saajan valitsivat festivaalin kävijät äänestämällä kaikkien pitkien elokuvien joukosta. Mestari Cheng saa elokuvateatteriensi-iltansa Saksassa ensi keväänä.

Kuvassa on Anna-Maija Tuokko pitämässä puhetta glitter-mekossa ja taustalla on monitori, josta näkyy Tuokon kuva.  Kuva on näyttämöltä.

Anna-Maija Tuokko vastaanotti Mestari Chengin yleisöpalkinnon palkintogaalassa Lyypekin Nordische Filmtage -festivaalilla 2.11.2019.  Kuva: Marianna Films

 

”Festivaalijärjestäjät kertoivat minulle, että kun Mestari Chengin neljän näytöksen lipunmyynti alkoi, ne myytiin kaikki loppuun ennätysvauhtia alle tunnissa”, kertoo ohjaaja Kaurismäki tunnelmia Lyypekistä. ”Minulle yleisöpalkinto on festivaalin tärkein, sillä se on lahjomaton yleisön mielipide. Olen onnellinen ja ylpeä elokuvan saamasta vastaanotosta”, iloitsee Kaurismäki.

Anna-Maija Tuokko lähettää Terveisiä Lyypekin filmifestivaaleilta palkinnon jaon jälkeen: ”Voitimme juuri yleisöpalkinnon parhaasta elokuvasta, joka on festivaalien perinteisin palkinto! Elokuvamme vastaanotto on ollut liikuttunutta ja innostunutta, niin täällä, kuin viime viikonloppuna Espanjan ja Pietarin festareilla. Elokuvan positiivinen, ihmisiä yhdistävä viesti on selkeästi asia jota yleisö haluaa nähdä näinä negatiivisten uutisten ja vihapuheiden aikana. Mielettömien aplodien keskeltä välittyi liikutus, ilo ja elokuvan tuoma toivo ihmisten silmissä.”

Mestari Cheng on kutsuttu Lyypekin lisäksi usealle elokuvafestivaalille: Valladolidiin, Roomaan, Vilnaan ja Tbilisiin. Mestari Chengin levitysoikeudet on myyty tähän mennessä Kiinaan, Pohjoismaihin, Saksaan, Japaniin, Australiaan, Sveitsiin, Itävaltaan, Unkariin, Viroon ja Israeliin. Elokuva on saanut Suomessa tähän mennessä jo yli 45 000 katsojaa ja pyörii edelleen teattereissa.

Draamakomedia Mestari Cheng on elokuva hyvästä ruuasta, Lapista ja erilaisten tapojen kohtaamisesta hyvässä hengessä ja ruohonjuuritasolla. Se on tarina erilaisista kulttuureista tulevien tavallisten ihmisten yllättävästä tapaamisesta ja tutustumisesta. Kiinalainen Chu Pak Hong  esittää elokuvan nimiroolin ja hänet on valittu parhaaksi hongkongilaiseksi näyttelijäksi ja yhdessä Anna-Maija Tuokon kanssa he muodostavat elokuvan pääparin. Herkullisena sivuosakaksikkona elokuvassa nähdään Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen. Mestari Cheng on kuvattu Raattamassa, Kittilässä, Sodankylässä ja Kiinassa.

Elokuvan on käsikirjoittanut Hannu Oravisto ja kuvannut Jari Mutikainen. Elokuvan on tuottanut Marianna Films yhteistyössä kiinalaisten osatuottajien By Median, Han Ruan Yuan He:n ja QianJi Culture Co:n kanssa. Kansainvälisenä myyntiagenttina toimii Yellow Affair. Suomen tv-oikeudet on Ylellä ja elokuvan levittää SF Studios. Elokuvan Suomen elokuvateatteri ensi-ilta oli 27.9.2019.