Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.05.2023

Mental Health Art Week 2023 on täynnä tunteita ja teatteria

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko tarjoilee jälleen maksuttomia kaikille avoimia kulttuurielämyksiä toukokuun viimeisellä viikolla 22. – 28.5.2023.
Tänä vuonna ohjelmaa tuottavat MIELI ry:n paikallisyhdistysten lisäksi myös neljätoista Suomen teatterit ry:n jäsenteatteria.

 

 

Kuvassa on näyttelijä, joka on pyörimässä ja jonka vaaleat hiukset heiluvat ylöspäin tuulessa.

14 teatteria osallistuu MHAW-viikkoon. Kuva: Mieli ry

 

”MHAW järjestetään, sillä kulttuuriosallistumisen on tutkitusti todettu vahvistavan mielenterveyttä. Viikolla tuotetaan mielen hyvinvointia pohtivia, tulkitsevia ja edistäviä kulttuuri- ja taide-elämyksiä, joista suurin osa on maksuttomia ja avoimia kaikille”, kertoo MHAW-viikon suunnittelija Melis Ari-Gürhanli.

”Kulttuuriosallistuminen parantaa mielialaa, ehkäisee tai vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta. Kulttuuri myös auttaa muuttamaan itseen liittyviä negatiivisia tai toimintaa rajoittavia käsityksiä; vahvistaa kuuluvuuden tunnetta, itsetuntemusta, itseluottamusta, vähentää sosiaalista syrjäytymistä, tukee sosiaalista osallistumista ja osallisuutta”, Gürhanli luettelee.

Viikon teemana ovat tunteet

Tämän vuoden MHAW-viikko kulkee otsikolla Tunne tunteesi. Tunteet ovat mukana kaikissa elämän tapahtumissa ja vuorovaikutustilanteissa. Tunteet antavat värit ja sävyt elämään. Ne tuovat meille tärkeää tietoa monesta asiasta. Tunteet kertovat, mistä kiinnostumme, mitä rakastamme, mistä innostumme, mitä inhoamme, suremme tai mihin petymme. Taidelähtöiset menetelmät kehittävät tunnetaitoja, jotka ovat myös mielenterveystaitoja.

Kulttuuriosallistuminen tekee hyvää mielelle ja kulttuurihyvinvointi kuuluu kaikille! MHAW-viikon aikana tarjoamme mielen hyvinvointia pohtivia, tulkitsevia ja edistäviä kulttuuri- ja taide-elämyksiä kaikille.
 
Mikä MHAW?

Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko järjestetään 22. – 28.5.2023. Tapahtumaviikko on rantautunut Suomeen Skotlannista ja sitä koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Yli 30 MIELI ry:n jäsenyhdistystä tarjoaa matalan kynnyksen kulttuurielämyksiä MHAW-viikolla ympäri Suomen aina Rovaniemeltä Helsinkiin ja Porista Lappeenrantaan. Luvassa on teatterielämyksiä, lukuisia taidetyöpajoja, katutaidetta, stand-up komiikkaa, toritapahtumia, konsertteja, tanssia, runo-iltoja, taiteilijakeskusteluita, avoimia ovia, festarimeininkiä ja paljon muuta.

 

Kuvassa on kahdeksan mukia, joissa on pohjalla eri värejä ja joissa on siveltimet pystyssä.

MHAW ja työpaja. Kuva: Mieli ry

 

MHAW-viikon valtakunnalliseksi yhteistyökumppaniksi on tänä vuonna lähtenyt mukaan Suomen teatterit ry (STEFI). STEFI:n 73 jäsenteatterit ovat mukana viestimässä kulttuurin voimaannuttavista vaikutuksista mielen hyvinvointiin. 14 jäsenteatteria eri puolilta Suomea osallistuu MHAW-ohjelmasisällön tuottamiseen toukokuun lopussa. Monet teatterit kuten Varkauden, Mikkelin, Tampereen, Rauman, Rovaniemen, Savonlinnan, Seinäjoen -teatterit ja pääkaupunkiseudulta KOM -teatteri, Q-teatteri, tanssiteatteri Glims&Gloms tarjoavat teatterielämyksiä MHAW-viikolla.
 
Tutustu valtakunnalliseen MHAW-tapahtumaviikon ohjelmaan täällä: https://mieli.fi/tapahtuma/mental-health-art-week-jarjestetaan-yhdeksatta-kertaa-22-28-5-2023/