Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.02.2022

Menestysfarssi hyvän komedian ystäville: Näytelmä joka menee pieleen

Brittiläisen kirjailijakolmikon Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin palkittu komediahitti ja farssilajityyppiä raikkaasti uudistava Näytelmä joka menee pieleen (The Play That Goes Wrong, 2012) saa ensi-iltansa Arena-näyttämöllä 9. maaliskuuta. Alun perin teatterikoulun opinnäytteeksi tehdystä näytelmästä tuli valtava maailmanmenestys, ja nyt se esitetään ensimmäistä kertaa Helsingissä suomen kielellä. Mikko Koivusalon suomentaman näytelmän ohjaa Pentti Kotkaniemi.

”Nostan hattua näille kolmelle englantilaisnäyttelijälle, jotka ideoivat tämän loistavan komedian, esittivät sitä yksinäytöksisenä versiona jonkin pubin takahuoneessa, sitten laajensivat sen kokoillan näytelmäksi, ja loppu onkin historiaa. Tämä on parhaita komedioita, joita olen pitkiin aikoihin lukenut tai nähnyt”, hehkuttaa komedia- ja farssiohjausten erityismies Pentti ”Bona” Kotkaniemi, jonka ohjaama, kaikki ennätykset rikkonut Kiviä taskussa viettää syksyllä jo 20-vuotisjuhliaan.

Esityksessä harrastajateatteriseurue yrittää selviytyä murhamysteerin ensi-illasta, mutta mikään ei tunnu onnistuvan, vuorosanat unohtuvat, lavasteet hajoavat ja äänitehosteet tulevat väärissä kohdissa.

Risto Kaskilahti ja Eija Vilpas. Kuva: Jetro Staven

Mestarillista näyttelijäntyötä tarjoavassa Näytelmä joka menee pieleen -komediassa taituroivat Alex Anton, Joel Hirvonen, Risto Kaskilahti, Santeri Kinnunen, Matti Rasila, Eppu Salminen, Eija Vilpas ja Linda Wiklund. Esityksessä erityisen merkittävään rooliin nousee myös lavastus, ja sen suunnittelusta vastaa Peter Ahlqvist.

Lontoolaiset teatteriopiskelijat Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields käsikirjoittivat Näytelmän kaikki menee pieleen, jotas ensin esitettiin pubeissa ja nousi sieltä kansainväliseksi suosikiksi.

Kuvassa Eija Vilpas, Santeri Kinnunen, Risto Kaskilahti, Linda Wiklund, Matti Rasila, Alex Anton ja Joel Hirvonen.  Kuva: Jetro Staven

Teatterimaailmaan sijoittuvassa komediassa seurataan resurssipulasta kärsivän harrastajateatteriryhmän epäonnista yritystä valmistaa klassinen murhamysteerinäytelmä ensi-iltaan. Jos jokin voi mennä esityksessä pieleen, se menee – ja vieläkin enemmän!

Pukusuunnittelusta vastaa Elina Vättö, valosuunnittelusta Valdemar Virtanen ja äänisuunnittelusta Jaakko Virmavirta. Esityksen musiikin ovat säveltäneet Jaakko Virmavirta ja Ivan Bavard. Naamioinnin on suunnitellut Pia Kähkönen.

Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin vuonna 2012 teatterikorkeakoulun loppuyöksi käsikirjoittamaa näytelmää esitettiin pienessä pohjoislontoolaisessa pubissa, jossa yleisöä oli aluksi vain nimeksi. Sana uudenlaisesta, hulvattomasta farssista alkoi kiiriä, ja pian pubi oli täpötäynnä jokaisena esitysiltana. Suosion myötä näytelmä lähti Iso-Britannian-kiertueelle, jota seurasivat Lontoon West End ja Broadway. Lopulta näytelmä nousi kansainväliseksi hitiksi, jolla on ollut kaksi miljoonaa katsojaa ympäri maailman. Näytelmä on kahminut useita teatterialan palkintoja, kuten parhaan uuden komedian Olivierin (2015) ja parhaan lavastuksen Tony Awardin (2017).

 

Näytelmää taustoittava artikkeli: Lontoolaisesta pubista kansainväliseen suosioon.