Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.06.2021

Meeri Koutaniemen ja Tehyn yhteisnäyttely nostaa hoitotyöntekijät esiin kuvissa ja tarinoissa

Rajala Galleryyn perjantaina 4. kesäkuuta avautuva näyttely "Kasvokkain – tarinoita ihmisen ja työn arvosta" on taiteilija Meeri Koutaniemen ja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn yhteinen puheenvuoro hoitotyön ja varhaiskasvatuksen tekijöiden arvostuksen puolesta.

Näyttely tuo esiin ammattilaiset, joiden merkitys on käynyt selväksi kuluneen vuoden aikana, mutta joiden arvostus ei näy palkkauksessa eikä siinä, että alan suuret ja alati kärjistyvät haasteet otettaisiin tosissaan. Teokset ovat esillä nyt ensimmäistä kertaa. Ne koostuvat valokuvista ja niissä esiintyvien omista tarinoista.

 

Kuvassa on Meeri Koutaniemi valkoisessa lierihatussa kasvokuvassa.  Tausta on vaalean punainen.

Meeri Koutaniemi. Kuva: tuni.fi

 

”Se, että saa olla elämän päättymisen hetkellä läsnä ihmisen rinnalla, tuntuu suurimmalta kunnialta, jonka hoitaja voi työssään kohdata.” Näin kertoo Anna. Hän on yksi kuudestatoista hoitotyön ja varhaiskasvatuksen ammattilaisesta, jotka avaavat näyttelyssä työtään ja sen tärkeyttä itselle ja yhteiskunnalle.

Koutaniemen valokuvat ja ihmisten omat tarinat vievät henkilökohtaiselle tasolle, josta löytyy syvempi yhteiskunnallinen viesti: mikä arvo näillä ammattilaisilla on ja mitä olemme siitä valmiita maksamaan.

– Valokuvanäyttely antaa mahdollisuuden kohdata kasvokkain mahdollisimman monta aitoa henkilötarinaa. Kun kuvaan astuu ihminen, joka kertoo työnsä merkityksestä itselleen ja yhteiskunnalle, aukeaa alan todellisuus uudella tavalla. Se, kuinka vaativaa työtä nämä ihmiset tekevät ja kuinka tärkeää on, että he jaksavat työssään, kertoo valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Näyttely nostaa esiin myös yhteiskunnallisen arvoristiriidan. Hoitotyöntekijöitä arvostetaan puheissa, mutta arvostus ei näy palkkauksessa tai siinä, että alan todella suuret ja alati kärjistyvät haasteet otettaisiin tosissaan.

– Tietoa ja tilastoja hoitoalan huonoista työoloista, heikosta palkkatasosta ja hoitajakadosta on valtavasti. Tilanne on kärjistynyt niin, että ongelmia ei enää paikata pienillä korjausliikkeillä. Tarvitaan isompaa muutosta ja vaikuttavin keino on raha. Suomi tarvitsee päättäjiä, jotka haluavat pelastaa tämän maan sote-palvelut, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Hallitus on luvannut nostaa Suomen tasa-arvon kärkimaaksi, mutta tilastot osoittavat, että naisten ja miesten palkkaeron korjaamiseksi ei ole tehty riittävästi toimenpiteitä. Suomalaisnaisten palkka oli vuonna 2020 keskimäärin 83,8 prosenttia miesten palkasta. Kunta-alalla peruspalkan ero mies- ja naisvaltaisten töiden välillä on jopa tuhat euroa kuukaudessa, kun verrataan koulutustasoltaan pääosin yhdenvertaisia ammattiryhmiä, esimerkiksi sairaanhoitajan peruspalkka on 2536 €/kk ja tekniikan erityisasiantuntijan 3669 €/kk.

Tehy on toteuttanut valokuvanäyttelyn yhteistyössä valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa. Mukana on 16 sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaista, jotka kertovat oman tarinansa. Niissä kiteytyy työn vaativuus, inhimillisyys ja merkitys koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

Näyttely avautuu Rajala Galleryssa, Helsingissä 4.6. ja on avoinna yleisölle 8.7. saakka. Avajaiset lähetetään striimattuna 3.6. klo 17:00. Näyttely on myös tilattavissa eri puolille Suomea kolmen vuoden ajan. Valokuvanäyttelyn toteutusta on tukenut vakuutusyhtiö Kaleva.

Meeri Koutaniemi (s. 1987) on kansainvälisesti palkittu valokuvaaja ja dokumentaristi. Hänet tunnetaan etenkin ihmisoikeuksia ja identiteettiä käsittelevistä kuvareportaaseista ja henkilökuvista. Hän on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa ja työskennellyt kuvajournalistina yli 60 maassa.