Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.04.2023

Meeri Koutaniemen & Gertrude Bellin valokuvanäyttely Hidden Freedom - Kätketty vapaus avautuu Salon taidemuseossa

Salon taidemuseo kysyy tänä kesänä: mitä on valta, missä on vapaus ja mitä on olla ihminen? Brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) sekä valokuvaaja, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen (s. 1987) maailmat kohtaavat valokuvanäyttelyssä Hidden Freedom – Kätketty vapaus. Näyttely on aikamatka menneeseen ja samalla katsaus nykyhetkeen.

 

 Kuvassa on kalastajia kahdessa veneessä seisomassa ja veneissä on kuljettaja. Taivas on pilvinen ja taustalla on metsää.  Vesi on ruskehtavaa.

Paikallisia kalastajia Inle-järvellä Burmassa, Burma, 2013. Kuva: Meeri Koutaniemi

 

Teoksissa avautuu kahden kuvaajan tekemä dokumentaatio samoissa maissa kahtena eri aikakautena ja kerrostuu kymmenen eri maan tapahtumat, maisemat sekä murrokset, niin Lähi-idässä kuin Aasiassa. Molempien naisten näkökulmana on ollut havainnoida tavallisia ihmisiä ja paikallista elämänpiiriä sadan vuoden etäisyydellä toisistaan. Kuvia katsoessa kysymys kuuluu, mikä vuosikymmenten aikana on muuttunut.

Jännittävän ja värikkään elämän elänyt Gertrude Bell dokumentoi lukuisilla matkoillaan eri kulttuureja, arkkitehtuuria, ihmisiä sekä luontoa. Hänen perintönään tunnetaan parhaiten valokuvat sekä runsas kirjemateriaali, joihin on tallentunut rikas ja elävä kuvaus eri maiden elämästä ja poliittisesta kuohunnasta 1900-luvun vaihteessa sekä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Gertrude Bellin laaja jäämistö on talletettu Newcastlen yliopistoon Iso-Britanniaan.

Meeri Koutaniemi kuvaa yhteiskunnallisia aiheita ja nostaa kuvillaan esille ihmisoikeuskysymyksiä. Kuvissa avautuu usein yksilön elämäntarinan kautta silta yhteiskuntapoliittisiin ja sosiaalisiin teemoihin. Dokumentaarisessa työssään Koutaniemi tutkii identiteettiä, valtaa ja vapautta. Vaikeidenkin kysymysten, kriisien ja tragedioiden keskellä näkyy eletyssä arjessa toivo, aktivismi ja välähdys paremmasta huomisesta.

 

Kuvassa on ratsastaja, jolla on arabipäähine.  Taustalla on isoista kivipylväistä tehty kuusikulmainen rakennelma ja edessä on kivinen vesiallas.  Kuva on musta-valkoinen.

Gertrude Bell, June 1900, Duris - Lebanon, GB/3/1/1/1/339. Kuva: Gertrud Bell

 

Näyttelyssä ainutlaatuista on kahden naisen visio maailmasta aikana, jolloin naisena yksin työskentely on ollut ja on edelleen harvinaista. Kokonaisuus pyrkii luomaan niin ajallisen kuin sosiopoliittisen jännitteen kuvaajien materiaalien välille. Bell ja Koutaniemi avaavat oven näkemäänsä maailmaan, mutta myös omaan henkiseen mielenmaisemaansa. Kuvallista dialogia syventävät maakohtaiset journalistiset tekstit, jotka luovat historiallisen kontekstin sekä katsauksen nykypäivään.

Näyttelyn osatuottajana on toiminut Kuopion VB-keskus, jossa aihetta esiteltiin kesällä 2020. Salossa kokonaisuus jatkuu laajasti uusien vedosten ja tekstiaineiston myötä.

Oliver ja Tellervo Kochta-Kalleisen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta

Galleria Sivuraiteella nähtävä Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen vuorovaikutteinen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta pyrkii ymmärtämään, miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme. Teos suuntaa katseen tilastojen ihmisiin ja inhimillisiin tarinoihin heidän mielipiteidensä takana.

Molemmat näyttelyt avautuvat 6.5.2023.