Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.03.2021

Matti Virtasen Ääripäät-kirjassa kerrotaan miten identiteettipolitiikka hajottaa Suomea

Toimittaja Matti Virtasen kirja Ääripäät – Miten identiteettipolitiikka hajottaa Suomea julkaistaan keskiviikkona 17.3. Virtanen on seurannut toimittajana politiikkaa 1980-luvulta lähtien. Viime vuosina hän on ihmetellyt yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymistä, ja päätti selvittää missä ovat nyky-Suomen ääripäät.

Kuvassa on osa kirjan kannesta. Mustalla pohjalla lukee isoilla valkoisilla kirjaimilla Ääripäät.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Docendo

 

Ennen vanhaan politiikan selvät ääripäät olivat kommunistit ja porvarit, mutta nyt ääripäitä näyttää olevan vähän joka ilmansuunnassa, ja maltillisia ”tolkun ihmisiä” pidetään hölmöinä. Entisen jakolinjan tilalle on tullut uusia ulottuvuuksia, identiteettipolitiikkaa.
 
Syvin kuilu kulkee nyt kansallismielisten konservatiivien ja liberaalien globalistien välissä. Tämä uusjako on hyödyttänyt puoluepolitiikassa erityisesti perussuomalaisia ja vihreitä. Niin sanotut vanhat puolueet ovat kärsineet.  
 
Myös suhtautuminen feminismiin, seksuaalivähemmistöihin, ihonväriin, kieleen, uskontoon, elämäntapoihin ja jopa kasvomaskien käyttöön jakaa suomalaisia eri leireihin. Meillä tilanne ei tosin ole yhtä kärjistynyt kuin USA:ssa ja muualla anglosaksisessa maailmassa, mutta perässä tullaan.
 
Kun uusia identiteettejä nousee keskusteluun, sosiaalisen median asennepoliisit kyttäävät, ettei kukaan puhu väärin. Löysistä puheista saa otsaansa helposti joko fasistin tai kommunistin leiman. Hätääntyneet konservatiivit kysyvät, että eikö mitään enää saa sanoa? Voiko keskustelusta kieltäytyä julistautumalla tolkun ihmiseksi? Virtanen etsii vastauksia ja kysyy, miten ikääntyvä setämies voisi muuttaa omaa identiteettiään.
 
Kirja sisältää myös poliitikoille tehdyn laajan kyselyn identiteettipolitiikan teemoista sekä sanaston, jossa avataan ulkomailta kopioituja muotikäsitteitä ja lyhenteitä kuten gender, antirasismi, essentia, SJW ja BIPOC.

Vapaa toimittaja, FK Matti Virtanen (s. 1955) on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Yleisradiossa ja Talouselämä-lehdessä.

Matti Virtanen: Ääripäät – Miten identiteettipolitiikka hajottaa Suomea (Docendo 2021).