Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.08.2021

Matti Salmisen mestarikurssin konsertti päätti komeasti Taidekeskus Salmelan kesän

Ensimmäistä kertaa järjestetty Matti Salmisen mestarikurssi palkitsi yleisön komealla kattauksella Richard Wagnerin ja Giuseppe Verdin oopperoista poimituilla lauluilla.  Kurssin kuusi osallistujaa pääsivät näyttämään opittuja taitoja kahden ja puolen päivän kurssin ja harjoitusten jälkeen sunnuntaina 15. elokuuta Mäntyharjun kirkossa pidetyssä konsertissa.

Kuvassa ovat mestarikurssin osallistujat seisomassa Mäntyharjun kirkon alttarin edessä. Kukittamassa on selin vasemmalla Tuomas Hoikkala.

Mestarikurssilaiset Matti Turunen (vas.), Markus Suihkonen, Erik Rousi, Olavi Suominen, Maria Turunen ja Kaisa Kraft. Kukittajana vasemmalla selin Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Mestarikurssi keskittyi erityisesti Wagnerin oopperoihin.  Matti Salminen painotti, että liian vähän kiinnitetään huomiota Wagneriin. On saatava oivallus, mikä ero on laulettaessa Nessun dormaa tai Nibelungia. Erityiset kiitokset Salmiselta sai Pekka Asikainen, joka oli kurssilla mukana Wagner-asiantuntijana ja mainiolla tavalla taustoitti konsertissa esitettävät kappaleet.  Toisena laulunopettajana kurssilla oli Juha Uusitalo.

Kurssille osallistujat olivat Matti Turunen, Kaisa Kraft, Markus Suihkonen, Erik Rousi, Maria Turunen ja Olavi Suominen.  Kaikki ovat jo merkittävää laulu-uraa tehneitä laulajia.  Erik Rousi oli erittäin innostunut kurssin annista ja erityisesti mahdollisuudesta saada opastusta kokeneiden oopperalaulajien johdolla.  Omaa kokemusta Wagnerin teosten laulamisesta Rousilla oli jo ennestään ja nyt oli mahdollisuus syventää osaamista.

Konsertti alkoi Wagnerin Lohenringin rukouksella Mein Herr und Gott, josta siirryttiin Reininkultaan.  Pienessä kohtauksessa jättiläiset Fasolt ja Fafner tulivat hakemaan palkkaansa ylijumala Wotanilta.  Vaikuttavat roolit tekivät Fasoltina Markus Suihkonen, Fafnerina Matti Turunen ja Wotanina Erik Rousi.

 

Kuvassa ovat laulajat ja etualalla Matti Turunen, Kaisa Kraft ja Matti Salminen.

Pekka Asikainen (vas.), etualalla Matti Turunen ja Kaisa Kraft, taustalla Olavi Suominen, edessä Matti Salminen ja pianoa soittamassa Armaan Madar. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 
Kaisa Kraft esitti mainion Brünnhilden tunnusmerkin, hojohoo –huudon Wagnerin oopperasta Valkyyria.  Monivaiheisessa Valkyrian tarinassa syntyvät kaksoset Siedmund ja Sieglinde. Nämä tapaavat toisensa myöhemmin ja Maria Turunen sekä Olavi Suominen eläytyivät kohtaukseen, jossa Siegmund tulee Sieglinden taloon. Seurauksena on ihastuminen.

Matti Turunen keskittyi Hagenin, yksin jääneen sankarin esitykseen istumalla yhdellä paikalla.  Matti Salmisen ohjeilla piti tuijottaa myös yhteen paikkaan.  Vaikutelma oli tehokas.  Viimeisenä Wagnerin oopperan osana kuultiin Kaisa Kraftin komea Isolden lemmenkuolo oopperasta Tristan ja Isolde.

Wagnerista siirryttiin Verdiin ja Don Carloksen Filip II henkilöhahmoon.  Yksinäisen hallitsijan yön tuntoja tulkitsi Markus Suihkonen ja suurinkvisiittorina dramaattisuutta lisäsi Matti Turunen.  Esityksiä säesti pianolla orkesteria korvaten Armaan Madar ja sai ansaitut aplodit yleisöltä.

Jotta tunnelma ei olisi jäänyt yön synkkiin Filip II tunnelmiin, ylimääräisenä koko mestarikurssi opettajineen esitti vielä Viulunsoittaja katolla –musikaalista laulun Rikas mies jos oisin. Matti Turusen ilmeikäs Tevje  höysti mainion humoristisesti esitystä ja koko joukolla trampattiin vielä tämän kylän raittia.
 
Mestarikurssi konsertteineen oli hyvä uusi avaus Taidekeskus Salmelalta ja komean kohottava päätös koko taidekesälle.  

Marja Jähi-Salo