Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.09.2021

Matti Röngän Surutalo on nostalgian sävyttämä romaani isästä, pojista ja rintamamiestalosta

Surutalo (Gummerus) on Ylellä uutisankkurina työskentelevän Matti Röngän romaani isien ja poikien vammoista, jotka periytyvät. Se kuvaa sodan käyneen isän kasvattamia veljeksiä, puusepänverstaalla ja tanssilavalla syttyvää nuoruuden intohimoa, opiskeluvuosia 80-luvun svengaavassa Helsingissä ja yhden miehen myrskyä kesällä 2020.

Matti Rönkä on kirjoittanut kirjan Surutalo isien ja poikien vammoista, jotka periytyvät.

Matti Rönkä. Kuva: Liisa Valonen

Jukka perii rintamamiestalon ja lähtee kotiseudulle. Vuosiin sinne ei ole ollut asiaa. Perillä odottavat eri puusta veistetty isoveli Timppa sekä talo ja muistot, joissa on molemmissa kosolti korjattavaa. Samalla Jukka käy läpi yhteenottoa parikymppisen tyttärensä kanssa. Eikö oman perheen rakenteita saa kuntoon edes arkkitehti?

Rönkä kertoo romaania kirjoittaessaan pohtineensa muistoja ja muistamista. "Mitä me muistamme vahvimmin esimerkiksi lapsuudesta? Kyllä ne usein ovat häpeän, kivun ja epäoikeudenmukaisuuden tunteita. Harva muistaa elävästi kansakoulun hiihtokilpailun voittoa, mutta mieleen jää varmasti jonkin häpeällinen tapahtuma, oli se oikeasti iso tai pieni", hän toteaa.

”Oikeasti minä olen aina pikkuveli. Iänkaikkinen orpopoika Haapakosken Virilän kylältä. Kyläkoulun kasvatti. Purukasaan korkeushyppääjä. Lehmältä ja hieltä haiseva. Repussa laihaa mehua, ruisleivät voipaperissa ja ikuinen häpeä. Pelko. Etteivät muut arvosta. Siksi pitää pinnistää. Todistaa fiksuuttaan.
Se on hirmuinen voima. Se heikkous.”

Matti Rönkä on syntynyt 1959 Outokummussa ja asuu Helsingissä. Röngän kirjat ovat saaneet kiitosta kielestä, yhteiskunnallisuudesta ja huumorista, ja niitä on julkaistu parillakymmenellä kielellä. Surutalo on Röngän yhdestoista romaani.

 

Matti Rönkä kertoo romaania Surutalo kirjoittaessaan pohtineensa muistoja ja muistamista, kuten mitä muistamme vaikka lapsuudetamme.

Matti Rönkä, Surutalo. Kuva Gummerus

 

Matti Rönkä: Surutalo
287 sivua
myös äänikirjana, lukija Matti Rönkä