Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.01.2020

Matkamessuilla törmäsi Eino Leinoon ja kohtasi paikallisia kulttuurielämyksiä – kotimaiset kohteet nousussa

Helsingin matkamessut tarjosivat runsaasti sekä aiemmin tuttuja että uusia vaihtoehtoja kotimaisista kohteista kiinnostuneille.  Paikallisiin tapahtumiin ja elämysten tarjoamiseen oli selkeästi panostettu samoin kuin eri tahojen yhteistyöhön.  Juuri valmistuneen matkailutututkimuksen mukaan rentoutuminen, paikallinen kulttuuri ja arjen kokeminen ovat suomalaisten suosiossa.  Näihin vastaa pikku hiljaa yhä paremmin eri paikkakuntien kotimainen tarjonta. Erilaisia kulttuuritapahtumia, suuria ja pieniä kohteita elämyksineen on löydettävissä joka puolelta Suomea. Kotimaakin tarjoaa eksotiikkaa, jos niin haluaa.

 

Matkamessujen käytävällä tuli vastaan Eino Leino.  Hänen seurassaan pääsee Kajaanin keskustasta 99-vuotiaan höyrylaiva Koutan mukana Oulujärvelle.  Reitti kulkee runoilijan entistetyn kodin ohi ja samalla voi tutustua kaskisavuihin ja ruislinnun maailmaan.  Nocturne kertoo juuri Leinon lapsuuden maisemista ja niihin tutustutaan risteilyn aikana.  Runoilijalta on parhaassa tapauksessa saatavissa oma henkilökohtainen rakkausrunokin matkan aikana.

 

Kuvassa on Eino Leino, joka nojaa puiseen isoon karhuveistokseen.  Eino Leino on pukeutunut mustaan pukuun, viittaan ja lierihattuun ja on kyykistyneenä karhun viereen.

Eino Leino nojaamassa karhuveistokseen. Karhu oli läheinen eläin ja Leinon kutsumanimi oli toimittajana Nalle. Lisäksi kirjallisiin töihin kuuluivat Mesikämmen-joulukertomukset, jotka tulkittiin lapsille suunnatuiksi, vaikka olivat Leinon omakuva. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kokkolan kaupunki täyttää tänä vuonna 400 vuotta ja juhlii koko vuoden.  Oy Kokkolan Matkailu Ab:n toimitusjohtaja Teea Pietilä kertoi, että tapahtumia ja tekemistä on järjestetty kaiken ikäisille pitkin juhlavuotta. Kokkolalla on jo kaupunkirakenteessaan kulttuurinen merkittävyys, sillä kaupungissa sijaitsee Suomen laajin vanha kaupunki, 12 korttelia.  Juhlavuoden kunniaksi järjestetään maaliskuussa valtakunnallinen Erik Fordell Grand Prix –kuorokilpailu, jossa tuodaan esiin kilpailun ohella säveltäjän tuotantoa.

 

Kuvassa on yksi Kaija Kontulaisen luomasta valotaideteoksesta Kokkolan Tehtaankadun kävelykadulla.  Teos kuvaa naista polvistuneena jalustan päällä ja se on tehty ruuduttamalla hahmo.  Taustalla on kadulla kulkevia tummia kaupunkilaisia illan pimeydessä.

Kaija Kontulaisen Kokkolan juhlavuoden valotaideteos keskustan kävelykadulla.  Kaksi muuta teosta on jo sijoitettu kaupungin keskustaan ja keväällä on tulossa kolme lisää.  Kuva: Kokkolan kaupunki

 

Muitakin juhlavuoden viettäjiä löytyi messuilta.  Mikkelissä sijaitseva Kenkäveron vanha pappilamiljöö täyttää matkailukohteena 30 vuotta.  Käsityö on toiminnanjohtaja Anne Ossin mukaan edelleen kantava voima ja tulevana kesänä voi juhlavuoden kunniaksi tutustua makramee –näyttelyyn. Heinolan kesäteatteri juhlii 20-vuotista toimintaansa ja jatkaa jo hyväksi havaitulla linjallaan tunnettujen näyttelijöiden ja ohjaajien ohjelmistolla.  Tänä kesänä Riemurahat –näytelmän ohjaa Kari Heiskanen ja rooleissa nähdään mm. Katariina Kaitue, Carl-Kristian Rundman ja Ulla Tapaninen.

Taidekeskus Salmela Mäntyharjulla kasvattaa suosiotaan ja laajentaa repertuaariaan.  Toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala on innostunut ensi kesän runsaasta ohjelmistosta.  Reidar Särestöniemi ja Miina Äkkijyrkkä ovat tietenkin merkittäviä sekä nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailu.  Hoikkalan mukaan kilpailuun on tullut paljon hyviä töitä, joten 15 parhaan valinta ei ole ihan helppoa. Nuorten taiteilijoiden julkistus on maaliskuussa.  Kesän musiikkitarjonnassa on lisätty viihdettä, jota voi kutsua klassiseksi viihteeksi ja esiintyjinä on maamme kärkinimiä kuten Jussi Raittinen & The Boys, J. Karjalainen ja Tero Vaara & Mamba. Kansainvälistä väriä tuo yhteistyö Hamina Tattoon kanssa, kun Japanin itsepuolustussoittokunta elokuun alussa esiintyy Mäntyharjun kirkossa.

 

Kuvassa ovat Heidi Tuovinen ja Tuomas Hoikkala edustamassa Taidekeskus Salmelaa  Helsingin matkamessuilla.  Heillä on kädessää esitteet ja taustalla näkyy vihreää mattoa ja muiden osallistujien esittelijöitä.

Taidekeskus Salmelan kesää 2020 olivat esittelemässä Heidi Tuovinen ja Tuomas Hoikkala.  Ohjelmassa on uutena toteutuksena mm. Jyväskylä Sinfonian puistokonsertti.  Hoikkala kehitti toiselle uutuudelle myös uuden nimen eli tiedetaide, joka näkyy ohjelmistossa Esko Valtaojan esityksenä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Archipelago Sea Jazz on uusi, ensi kesänä järjestettävä neljän festivaalin sarja.  Saaristomeren paikkakunnat Turku, Korppoo, Taalintehdas ja Maarianhamina ovat yhdistäneet voimavaransa ja tarjoavat heinä-elokuussa  laadukasta jazzia. Luvassa on tasokas kattaus: Baltic Jazz Taalintehtaalla tarjoaa swingia, Korppoo Sea Jazz modernia ja kokeellista jazzia,  Maarianhaminan Åland Sea Jazz pohjoismaisia esiintyjiä ja Turku Sea Jazz uutena tapahtumana tuo yleisön eteen kansainvälisiä vieraita.  Merihenkiset voivat saapua kaikille festivaaleille veneillä, lupaavat järjestäjät.  

 

Kuvassa on Archipelago Sea Jazzin vetäjät Jussi Fredriksson (flyygeli), Antti Sarpila (klarinetti) ja Bosse Mellberg (rummutus) esiintymässä Helsingin matkamessuilla. He esiintyvät vaaleansinisellä matolla ja taustalla kauempana on esittelypaikkoja eri tahoille.

Archipelago Sea Jazzin vetäjät Jussi Fredriksson (flyygeli), Antti Sarpila (klarinetti) ja Bosse Mellberg (rummutus) esiintymässä matkamessuilla. Kuva: cc-by-sa Amsua.fi

 

Lähimatkailu ja jopa yöpyminen omalla paikkakunnalla ovat tulossa suosituiksi. Näin kertoo Virve Haahti, joka opastaa matkailijoita Länsi-Uusimaalla ja erityisesti Lohjan ympäristössä.  Alueelta löytyy historiaa ja tutustua voi vaikkapa seudulla vaikuttaneisiin merkittäviin naisiin.  Yksi heistä on esimerkiksi Erik XIV:n tytär Sigrid Vaasa.

 

Kuvassa on Virve Haahti esittelemässä Kuninkaantietä.  Vasemmalla sivulla on metsämaisemaa ja keskellä Haahden takana on Kuninkaantien juliste, jossa näkyy nimi.  Taaksepäin menee vinosti metsämaisemakuvaa.

Kuninkaantie kulkee Turusta Viipuriin.  Länsi-Uudenmaan osuutta esittelemässä Virpi Haahti. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Matkailijalla on vaihtoehtoja kotimaassa ja kulttuurikohteita tarjontoineen riittää.  Messut auttoivat pöyhäisemään pintaa syvemmälle ja innostumaan matkustamisesta lähelle tai jopa toiselle puolelle Suomea.

 

Marja Jähi-Salo