Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.04.2023

Martta Wendelin-näyttely Valamon luostarissa antaa jokaiselle jotakin

Tulipa vietettyä taas tovi jos toinenkin Valamon luostarissa. Vaan siellä,  kaiken muun keskeltä kävin nauttimassa upeasta näyttelystä: Martta Wendelin (1893-1986) - Kultahiekkaa ihmisten poluille 5.3.2023 - 14.1.2024.

 

Kuvassa on kolme pientä taulua harmaalla seinällä ja näyttelyn nimi Martta Wendelin Kultahiekkaa ihmisten poluille.

Kuva: Kini Laine

 

Wendelin on tuttu varmasti monille. Postikorteista, koulukirjoista, vanhoista Kotilieden kansista yms. Näyttelyssä tulee esille hänen taiteilu kaikessa monipuolisuudessaan. Koska olen tullut tutuksi hänen taiteestaan enimmäkseen postikorttien puolelta ja niissä esiintyy se hyvin tunnistettava signeeraus. Niin olinpa yllättynyt, että alkuvaiheissa oli erilaisia signeerauksia.

 

Kuvassa on ruskealla pohjalla ja oikealla on sinistä sekä vieressä ruskehtavaa pystysuorassa.

Kuva: Kini Laine

 

Kuvassa on kaksi ruskehtavaa pintaa ja välissä musta raita erottamassa alueita.

Kuva: Kini Laine

 

Näyttely on jaettu teemoittain ja sitä on helppo seurata. Postikortit ja Kotilieden kannet ovat kivasti esillä, mutta enemmän keskityin tauluihin. Niissä on kukkataulut, maisemat, Valamo&Karjala, muotokuvat, sadut.  Wendelin vieraili Valamon luostarisaarella kolmena suvena ja sieltä on mahtavia maalauksia.

 

Kuvassa on kaksi taulua, joissa on interiööri huoneesta, jossa on holvikaaria oviaukkona.

Kuva: Kini Laine

 

Postikorttisarjakin on niistä tehty v. 1938

Koska Wendelin siis tunnettiin enemmänkin kuvittajana, niin nämä hänen taulut ovat ihan erityisen ihania nähdä. Tarkkailin eri tyylejä, kuten pehmeää vetoa ja sitten tarkempaa.

 

Kuvassa on kaksi taulua, joissa on interiööri kaarellisilla oven pielillä.

Kuva: Kini Laine

 

Joka tapauksessa kaikissa maalauksissa on aistittavissa sellainen hyvä tunnelma. Niitä voisi katsella vaikka kuinka kauan.

 

Kuvassa on sinisellä seinäll riveittäin runsaasti postikortteja.

Kuva: Kini Laine

 

Postikortteja olikin sitten ihan vaan muutama. Joten kannattaa varata aikaa ja asennetta ja sitten vaan nauttimaan, ravitsemaan mieltä ja sielua.

Martta Wendelin - näyttely on sellainen, että se antaa jokaiselle jotakin. On ihanaa uppoutua ja vetää nostalgiaöverit. Kulkea hiljaa teoksesta toiseen ja antaa mielen liikkua, ottaa vastaan se, mitä sieltä tulee.

Tietoisesti en laittanut kuvia parhaista, koska ne on nähtävä siellä paikan päällä !

Tervemenoa Valamoon! Katsokaa aukioloajat Valamon sivuilta!