Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.12.2021

Marc Chagallin grafiikkaa Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2022 näyttely koostuu kokoelmasta Marc Chagallin grafiikkaa. Näyttely on auki 11.6.-14.8.2022.

 

Kuvassa Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, jonka edessä on Miina Äkkijyrkän Šikaani-veistos.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, edessä Miina Äkkijyrkän Šikaani-veistos. Kuva: Jenni Höök

Venäläis-ranskalainen Chagall on maailmankuulu modernisti, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt hänen laaja kuvitustyönsä. Hän kuvitti elämänsä aikana yli 100 kirjallista teosta tai tekstiä. Usein kirjat julkaistiin taidelaitoksina, joissa kuvitus oli kirjan välissä irtolehtinä omina itsenäisinä teoksinaan. Nämä kuvitusvedokset ovat Chagallin vähiten tunnettua tuotantoa, eikä niitä ole juurikaan ollut julkisesti esillä.

Vuohijärven näyttelyssä esitellään  alkuperäisgrafiikkaa, joka on peräisin Marc Chagallin taidekirjasta vuosilta 1958-1984.

 Marc Chagall, Sur la Terre des Dieux 1967. Kuva: Taidekeskus Salmela

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelyssä esitellään nyt alkuperäisgrafiikkaa kymmenestä Marc Chagallin taidekirjasta vuosilta 1958-1984. Näyttelyn tavoitteena on avata vierailijoille Chagallin taiteen laajuutta ja ainutlaatuisuutta sekä valottaa hänen henkilökohtaisiTaidekeskusa motiivejaan taiteilijana. Unenomaisesti kuvitettujen tarinoiden kautta Marc Chagall kertoo meille omasta värikkäästä elämästään. Luonnollisesti kuvat värittävät myös tulkintaamme niihin liittyvistä teksteistä, joista monet ovat länsimaisen ajattelun suurteoksia, kuten Uusi ja Vanha testamentti, Homeroksen Odysseia ja antiikin Kreikan näytelmät.

Chagall-näyttelyn on kuratoinut sveitsiläinen kustantaja ja taiteen asiantuntija Patrick Cramer, joka on tuntenut Chagallin ja työskennellä hänen kanssaan.

Marc Chagall 1911-1912, Juoppo. Kuva: Wikipedia

Näyttelyn on kuratoinut sveitsiläinen kustantaja ja taiteen asiantuntija Patrick Cramer. Cramerilla on ollut ilo tuntea Chagall ja työskennellä hänen kanssaan taiteen parissa vuosikymmenien ajan. Kansainvälisestikin huomattava kokonaisuus perustuu Sastamalan Art Pappilan yksityiskokoelmaan.

Pieni osa kokoelmasta on esillä myös Mäntyharjussa, Taidekeskus Salmelan kesän näyttelyssä.