Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.01.2024

Manikyyrejä ja hoivaa queersiirtolaisille – Phan Nguyenin näyttely avautuu Valokuvataiteen museossa

ManiQueer, eli "queerkädet", on vietnamilaistaustaisen taiteilija Phan Nguyenin pitkäkestoinen projekti, jossa yhdistyvät valokuva, video, henkilökohtaiset arkistot, performanssi ja installaatio.

 

Kuvassa on taustalla musta-valkoinen ja siinä on yksi henkilö ottamassa jotakin yläkaapista ja hänen takanaan on toinen henkilö, jonka kasvoista näkyy osa.  Tila on kulman muodostava keittömäinen tila, jossa on pöydällä mm. purkkeja. Kuvan päällä on värikuvana neljä käsivartta ja alimpien käsien kämmenet ovat ristissä keskenään. Ylhäältä tulee toisen ranteesta kiinni pitävä käsi.  Ylimpänä on oikealta ojentuva käsivarsi.

Phan Nguyen, ManiQueer. Kuva: Valokuvataiteen museo

 

Keväällä 2023 Nguyen toteutti Helsingissä esityssarjan, jossa hän teki manikyyrejä queersiirtolaisille. Näyttelyn teokset välittävät taiteilijan ja muiden queersiirtolaisten tarinoita, joita Nguyen on kerännyt kynsihoitojen aikana.

Tarinat kertovat häpeästä, sisäistetystä rasismista ja luokkasyrjinnästä. Kodin ja kotiutumisen käsitteet ovat läsnä kynsisalongin kautta, sillä niiden pyörittäminen on ollut yleistä Vietnamista muualle muuttaneiden keskuudessa.

Nguyenin salonki on rodullistetuille ja alkuperäiskansoihin kuuluville queer- ja transihmisille tarkoitettu yhteisöllinen nautinnon ja turvan tila.

Kyseisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset joutuvat jatkuvasti mukauttamaan itseään sopiakseen erilaisiin tiloihin ja konteksteihin. Tämä vaikeuttaa omaan kehoon, tunteisiin, iloon ja unelmiin kiinnittymistä.

Käsien hemmottelun ja kynsien lakkauksen äärellä hoitoa antavat ja vastaanottavat kädet sekoittuvat toisiinsa. Installaatiossa Nguyen myös rinnastaa pedikyyrikulhon pohjoisvietnamilaisiin luonnon kaivoihin, jotka toimivat kyläläisten yhteisöllisenä henkisyyden paikkana. Tässä yhteydessä se kertoo taiteilijan ja hänen oman yhteisönsä tarinoista.

Näyttely valittiin esitettäväksi Valokuvataiteen museon Etsin-galleriassa avoimen haun kautta, jonka teemana vuosina 2023–24 on “Kapinoiva Keho”.

https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi