Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.07.2023

Malvan uusi videoteos kurkistaa aikaan ennen Malvan avautumista

Malvan kokoelmanäyttely on täydentynyt videoteoksella, jossa matkataan Lahden taidemuseon perustamisesta Malvan avautumiseen.

 

Kuvassa on vaaleita värejä ja keskellä leijuva pieni mies.  Kuvassa on erilaisia pieniä esineitä.

Jorma Kardén, Kevätmarssi 1975. Malvan taidekokoelmat. Kuva: Malvan taidekokoelmat

 

Malvan kokoelmanäyttely Juuret – aarteita kokoelmista on täydentynyt videoteoksella, joka kuljettaa katsojansa Lahden taidemuseon juurilta aina Malvan avautumiseen asti. Matkalla Malvaan -videoteoksen sisällöllisestä suunnittelusta on vastannut museon oma henkilökunta. Toteutus on valo- ja videosuunnittelija Kimmo Karjusen käsialaa.

Video perustuu museoamanuenssi Susanna Korhosen pro gradu -tutkielmaan Taloton taidemuseo, jossa pureudutaan Lahden taidemuseon historiaan ja erityisesti vuosikausien kamppailuihin kunnollisten museotilojen saamiseksi Lahteen. Eri tahojen vuosikymmeniä kestänyt sinnikäs työ tilaongelman ratkaisemiseksi huipentui Malvan avautumiseen keväällä 2022.

 

Kuvassa on marssijoita, joilla on iso lakana, jossa lukee Taidemuseo Lahteen. Kuva on musta-valkoinen.

Vuonna 1988 järjestettyn Taidemuseo Lahteen -kulkueeseen osallistuivat mm. taiteilija Olavi Lanu (vas.) ja Jarmo Tervajärvi. Kuva: Tapio Ruokoranta/Lahden museoiden kuvakokoelmat

 

Museon yli 70 vuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia käänteitä. Matkalla Malvaan -videoteos nostaa esille keskeisimpiä tapahtumia ja keskustelunaiheita. Kahdeksan minuuttiseen videoon on poimittu aikalaissitaatteja ja kuvituksena nähdään historiallisia valokuvia sekä museon omien taidekokoelmien helmiä.

Matkalla Malvaan -videoteos on katsottavissa Juuret-kokoelmanäyttelyn yhteydessä. Susanna Korhosen pro gradu -tutkielma Taloton taidemuseo – Lahden museo- ja taidelautakunnan taidemuseorakennusta käsittelevät puheenvuorot 1950–1982 on julkaistu osana Lahden museoiden tutkimussarjaa ja se on ostettavissa Malvan museokaupasta.