Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.10.2022

Malvan talletuskokoelmista Aleksandra Ionowan visionääristä taidetta lainassa Lontoossa

Edesmenneen lahtelaistaiteilija Aleksandra Ionowan teoksia nähdään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolella. Lontoolaisen The College of Psychic Studiesin järjestämässä esoteerisen taiteen näyttelyssä Creative Spirits on esillä lähes 70 Ionowan piirustusta ja maalausta Malvan talletuskokoelmasta. Näyttely järjestetään College of Psychic Studiesin tiloissa Lontoon South Kensingtonissa 11.10.–10.12.2022.

 

Kuvassa on keltaisella pohjalla punaista kaksi ylöspäin menevää lieskamaista maalausta ja ja tummaa alaosaa.

Osa teoksesta Kukka tekijän taiteelle 1952. Kuva: Malva

 

Lahdessa syntynyt Aleksandra Ionowa (1899–1980) oli Suomen oloissa poikkeuksellinen, itseoppinut visionäärinen taiteilija. Hän aloitti taiteen tekemisen 46-vuotiaana voimakkaan hengellisen kokemuksen seurauksena. Hänen teoksensa käsittelevät pääosin henkisiä aihepiirejä. Ionowaa kutsutaankin näyttelyn esittelysivulla Suomen Hilma af Klintiksi.

– Ionowa oli omana aikanaan melko tunnettu ja hän sai myös huomiota mediassa. Viime aikoina Ionowa on herättänyt lisääntyvää kiinnostusta taide- ja tutkijapiireissä, sekä kotimaassa että ulkomailla, kertoo Ionowa-säätiön ja -seuran edustaja Anita Fagerholm.

Näyttelyssä olevat työt ovat Ionowa-säätiön omistamasta kokoelmasta, joka on talletettuna Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvaan. Säätiön kokoelma talletettiin alun perin Lahden taidemuseoon vuonna 1975. Kokoelmassa on yli 1200 Ionowan piirustusta ja maalausta.

 

Kuvassa on Aleksandra Ionowan maalaus, jossa on keltainen pohja ja tummaa ylöspäin suuntautuvaa kuviota.

Osa teoksesta Avioliitto. Kuva: Malva

 
Näyttelyn tiedot

Creative Spirits Exhibition
The College of Psychic Studies
16 Queensberry Place
London SW7 2EB

Näyttely avoinna 11.10.–10.12.2022