Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.01.2020

Maailmanmenestysmusikaali Matilda ensi kertaa Suomessa 2021 - lapsinäyttelijöiden haku alkaa 11.1.

Tämän vuosituhannen musikaalitapaukseksi nimetty Matilda saapuu vihdoinkin Suomeen. Musikaalin ensimmäinen suomalainen tuotanto saa kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä 9.9.2021. Nyt 7-11 -vuotiailla lapsilla on mahdollisuus tulla osaksi TTT:n suuren kokoluokan ammattituotantoa. TTT käynnistää 11.1.2020 avoimen haun, jossa haetaan lapsinäyttelijää Matildan nimirooliin sekä kahdeksaan muuhun lapsirooliin. Haussa on 20 lasta, jotka tulevat aloittamaan musikaalirooliin tähtäävän Matilda-koulun kesällä 2020. Ammattinäyttelijöiden avoin haku käynnistyy maaliskuussa 2020.

 

Kuvassa on Matilda-musikaalin julisteesta tytön hahmo ja se on reunalta sininen.  Tytön hahmo on musta ja ympärillä on valkoista valoa.

Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

 

Roald Dahlin kirjaan perustuva Matilda on hurmannut yleisön, kriitikot ja palkintoraadit ja on ollut Lontoon West Endin kestosuosikki jo vuodesta 2011. Se on saanut peräti yli 90 erilaista kansainvälistä palkintoa, joista 23 parhaan musikaalin kategorian ykkösenä.

Matilda kertoo epätavallisesta tytöstä, joka värikkään mielikuvituksensa ja terävän älynsä turvin uskaltaa ottaa ohjat omiin käsiinsä ja muuttaa maailmaa. Dahlin kirjaan perustuvan tarinan on kirjoittanut Dennis Kelly, säveltäjä ja laulujen sanoittaja on Tim Minchin. TTT:n tuotannon tekijöinä ovat Billy Elliot -musikaalinkin taiteellisesta suunnittelusta vastanneet ohjaaja Samuel Harjanne (Billy Elliot, Kinky Boots, Pieni Merenneito), koreografi Jari Saarelainen, kapellimestari Joonas Mikkilä sekä pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava. Uutena suunnittelijana on lavastussuunnittelija Peter Ahlqvist. Mittavassa musikaalissa näyttämöllä on 28 näyttelijää, laulajaa ja tanssijaa.

Ohjaaja Samuel Harjanne on innoissaan tulevasta musikaalista. Hän on haaveillut Matilda-musikaalin tekemisestä jo vuosia. – "Tästä tulee jotakin todella hienoa. Yhdessä huikean taiteellisen tiimin kanssa me lähdemme luomaan Matildan mielikuvituksellista ja värikästä maailmaa. Säveltäjä Tim Minchin on viihdemaailman nero ja hänen kädenjälkensä tekee tästä musikaalista ainutlaatuisen."

 

Kuvassa on ohjaaja Sami Harjanne kasvokuvassa.  Hänellä on päällään musta t-paita.

Samuel Harjanne. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

 

Harjanne löytää musikaalista aikuisillekin tärkeitä teemoja. – "Musikaalin tarina on puhutteleva. Uskon, että kokemus siitä, ettei ole haluttu eikä tule nähdyksi omassa perheessä on monen aikuisen kipupiste. Matilda on kuin Greta Thunberg, joka uskoo itseensä ja uhmaa epäoikeudenmukaisia aikuisia sekä kyseenalaistaa valtaapitäviä", Harjanne sanoo. Hän on yksi maamme kysytyimmistä musikaaliohjaajista ja tehnyt uraa myös kansainvälisillä näyttämöillä.

Kenestä tulee Matilda? – 20 lasta pääsee musikaaliin, kolme heistä valitaan nimirooliin
Haku Matilda-musikaalin eri rooleihin käynnistyy 11.1.2020. Rooleihin haetaan kahtakymmentä 7-11 -vuotiasta lasta. Heistä kolme valitaan Matildan päärooliin ja kolme keskeiseen Brucen poikarooliin ja 14 lasta valitaan luokkakavereiden rooleihin. Haku päättyy 31.1.2020. Kaikki hakijat kutsutaan mukaan pääsykoetilaisuuteen.

Valmistautuminen musikaalirooliin alkaa Matilda-koulussa jo kesällä 2020. Koulussa opetellaan musikaalissa tarvittavia taitoja eli laulua, tanssia ja näyttelemistä. Lasten musikaalivalmennus on tuttua TTT:n Billy Elliot -koulusta. Musikaalista tuli poikkeuksellinen kokemus niin katsomossa, näyttämöllä kuin näyttämön takana. Nyt TTT tarjoaa jälleen lapsille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä osaksi suurta ammattiteatterituotantoa. Tällä kertaa pääroolin valtaavat tytöt.

Roald Dahl (1916-1990) on norjalaissyntyinen brittikirjailija, runoilija ja hävittäjälentäjä. Hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 250 miljoonan kappaleen verran. Dahlin kirjat sisältävät vahvoja lapsihahmoja, jotka usein taistelevat vanhempien auktoriteettia vastaan. Tunnelma on yhtä aikaa lämmin ja sydämellinen sekä tumma. Dahlin tarinoista useat ovat päätynyt elokuvaksi tai teatteriesitykseksi. Näistä tunnetuimpia ovat Matilda, Jali ja suklaatehdas sekä Iso kiltti jätti.