Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.09.2020

Maailman tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Ilja Repinin näyttely Ateneumiin keväällä 2021

Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 19.3.–29.8.2021 kansainvälisen mestarin, taidemaalari Ilja Repinin (1844–1930) näyttely.

Repin on Venäjän kuuluisin taidemaalari ja myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1917–1930. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Moskovan Tretjakovin gallerian ja Pariisin Petit Palais’n kanssa. Muutokset näyttelyyn ja sen aikatauluun ovat mahdollisia.

Kuvassa Ilja Repinin teos 'Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille' Ateneumin taidemuseon 19.3.–29.8.2021 järjestettävässä näyttelyssä.
Ilja Repin: Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille. Kuva: Venäläisen taiteen museo, Pietari

Ilja Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi.

Kuvassa Ilja Repinin teos Volgan lautturit Ateneumin taidemuseon 19.3.–29.8.2021 järjestettävässä näyttelyssä.
 Ilja Repin: Volgan lautturit. Kuva: Venäläisen taiteen museo, Pietari

Ilja Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

”Ilja Repinin näyttelyä on haviteltu Ateneumiin jo 25 vuoden ajan. Olemme iloisia, että maailman tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Repinin teoksia saadaan pitkän tauon jälkeen suomalaisten nähtäville”, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.

Ilja Repin: Ristisaatto Kurskin kuvernementissa. Kuva: Tretjakovin galleria, Moskova
Ilja Repin Ristisaatto Kurskin kuvernementissa. Kuva: Tretjakovin galleria, Moskova

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Moskovan Tretjakovin gallerian ja Pariisin Petit Palais’n kanssa. Esillä on yli sata maalausta ja paperipohjaista teosta. Teoksia saadaan lainaksi muun muassa Tretjakovin galleriasta, Venäläisen taiteen museosta ja venäläisistä yksityiskokoelmista. Näyttelyprojektista Ateneumissa vastaa intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyssä nähdään teoksia myös Kansallisgallerian / Ateneumin taidemuseon kokoelmista. Ateneumin kokoelmiin kuuluu 116 Ilja Repinin teosta, joista suurin osa on piirustuksia. Suomen puolelle jäätyään Repin lahjoitti seitsemän omaa ja 23 muiden venäläisten taiteilijoiden teosta Suomen Taideyhdistykselle eli nykyiselle Ateneumille.

Ilja Repin: Ilja Repinin ja ja Natalia Nordmanin kaksoismuotokuva Ateneumin taidemuseon 19.3.–29.8.2021 järjestettävässä näyttelyssä.
Ilja Repin: Natalia Nordmanin ja Ilja Repinin kaksoismuotokuva. Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun toimittaa amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Näyttelyintrot ja opastukset varattavissa ryhmille jo nyt

Voit syventää vierailua näyttelyyn tilaamalla paikat Ateneum-salissa järjestettävään näyttelyintroon. Opastuksia näyttelysaleissa järjestetään vain normaalien aukioloaikojen ulkopuolella erillisestä varauksesta. Tutustu valikoimaan Ateneumin sivuilla.